• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Robin Hood, cel mai filmat haiduc!

Robin Hood, cel mai filmat haiduc!

5 mai 2010
in Blitz
A A

Veti intelege, desigur, ca titlul articolului nu reflecta realitatea, caci pe la 1200 nu se inventase inca pelicula de celuloid, ci este mai curand o figura de stil. Dar una care reflecta perfect adevarul: nici un alt proscris sau bandit din istorie, real sau imaginar, n-a fost mai rasfatat, de producatorii de film, ca Robin Hood. Legendarul personaj, asupra existentei caruia istoricii au inca dubii, a constituit eroul a numeroase filme de actiune si chiar de animatie, beneficiind de interpretari de exceptie.

Primele incercari

 Prima data, Robin Hood a aparut in cinematografe intr-un scurt-metraj realizat in 1912 la Fort Lee, New Jersey, pe atunci „orasul filmului” intr-o America in care Hollywood nu se nascuse inca. Pentru a evidentia caracteristicile fiecarui personaj, regizorii, Étienne Arnaud and Herbert Blaché au apelat la un trucaj, suprapunand, temporar, peste figurile lor, imaginea unui animal – vulpea, lup, iepure etc. O copie a acestui film a fost gasita si restaurata in 2006, fiind expusa in Muzeul de Arta Moderna din New York. Pe 18 octombrie 1922 a avut premiera, la teatrul Grauman din Hollywood, filmul „Douglas Fairbanks in Robin Hood”, pentru ca pe atunci exista moda de a pune pe afisele productiilor si numele personajelor principale (cum ar suna, astazi, „Leonardo di Caprio in Titanic” sau „Al Pacino in Nasul”?) A fost unul dintre cele mai scumpe filme din anii 20, cu un buget estimat la circa un milion de dolari, fiind construite un castel si un sat medieval la Pickford-Fairbanks Studio din Hollywood. Pelicula s-a bucurat de un imens succes, fiind distribuita de United Artists, compania detinuta de Fairbanks, sotia lui, Mary Pickford, Charles Chaplin si regizorul D. W. Griffith.

Figuranti platiti la „sageata incasata”

 In 1938 a urmat „Aventurile lui Robin Hood”, un film realizat tot la Hollywood, sub bagheta regizorala a lui Michael Curtiz si avandu-i in rolurile principale pe vedete de prima mana ale epocii – Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone si Claude Rains. Multe dintre scene au fost filmate in aceleasi locatii din 1922, din Parcul Bidwell, in Chico, California, numite si astazi „lacul Sherwood” si „padurea Sherwood”. Initial, pentru rolul principal fusese ales James Cagney dar acesta a trebuit sa-l refuze, din cauza ca ii incheiase contractul cu Warner Brothers si n-a vrut sa mai incheie altul. Costurile productiei s-au ridicat la 2 milioane dolari, fiind unul dintre cele mai scumpe filme realizate in perioada respectiva de studiourile Warner Brothers, care se specializasera in productii cu gangsteri, cu buget redus. Figurantii imbracati cu camasi captusite cu bumbac au incasat cate 150 dolari spre a se lasa „ucisi” cu sagetile trase de sportivul de tir Howard Hill dar chiar si asa s-au semnalat unele accidente, din fericire minore.

Investitii minime, profituri maxime

 In 1973, studiourile Disney au incercat sa aduca povestea lui Robin Hood pe ecran folosind insa personaje animate si… animale. Astfel, eroii, de la Robin Hood la uraciosul serif din Sherwood, au dobandit trasaturile fizice ale unor necuvantatoare. Productia a fost un imens succes, avand incasari de 9,5 milioane dolari, mai mult decat toate celelalte desene ale lui Disney de pana atunci. Succesul a fost cu atat mai profitabil financiar cu cat realizatorii au folosit secvente din desene anterioare – in film apar personaje din Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Cartea Junglei, Pisicile aristocrate, dansul dintre Micutul John si Lady Cluck semanand izbitor cu „I wanna be like you” din Cartea Junglei, iar cel dintre Robin si lady Marian avand elemente comune dansului dintre Thomas O’Malley si Ducesa din „Aristocats”.

Muzica, mai buna decat filmul!

 Robin Hood – printul hotilor a aparut in 1991, fiind regizat de Kevin Reynolds si avandu-l drept cap de afis pe Kevin Costner – personajul Azeem este interpretat excelent de Morgan Freeman. Desi a avut un deosebit succes la public, productia a fost caracterizata de critici drept „mediocra”. Cel mai relevant aspect, in ceea ce priveste acest film, ramane coloana sonora, din care melodia „(Everything I Do) I Do It for You” a lui Bryan Adams a devenit un hit international, ramanand timp de multe luni in fruntea topurilor americane si britanice. Cantecul a castigat premiul Grammy si a fost nominalizat la Oscarul pentru cel bun cantec original, in 1992.

O parodie pe cinste

 Dupa atatea filme serioase despre acest personaj eroic, se simtea nevoia unei parodii. Pe care a realizat-o, firesc, maestrul parodiilor de la Hollywood, Mel Brooks, sub titlul „Robin Hood – barbati in izmene”. Pelicula include numeroase aluzii hazlii la filmele pe aceeasi tema realizate pana atunci, mai ales Robin Hood – printul hotilor. Pentru efectul comic, Brooks a introdus in film, in traditia cu care ne-a obisnuit inca de la „Istoria lumii”, numeroase anacronisme, inclusiv un semn cu „Iesire”, atunci cand Robin incearca sa fuga din castel, sau un ciocan pneumatic. Printul John spune despre Robin Hood, atunci cand acesta se deghizeaza ca „arata ca Mark Twain” si Brooks insusi apare in film ca „rabinul Tuckman”, parodie evreiasca la personajul „calugarul Tuck”. Nu este iertat nici Kevin Costner, actorul din „printul hotilor”, personajul lui Brooks spunand la un moment dat „Spre deosebire de alti Robini, eu vorbesc cu accent englezesc”.

Russell Crowe, arcas neintrecut

 In fine, ultima dintre ecranizarile ce-l au ca personaj principal pe faimosul haiduc medieval – dar cu siguranta nu si cea din urma – este cea din 2010. Regizata de Ridley Scott si avandu-l in fruntea distributiei pe Russell Crowe, pelicula ce va fi lansata pe 14 mai se anunta deja un succes. Este a cincea colaborare dintre Scott si Crowe si actorul spune ca iubind personajul inca din copilarie, a vrut initial sa refuze rolul, pentru ca scenariul e total diferit de cel original, dar a acceptat sa joace, din respect pentru Scott. Crowe a trebuit sa slabeasca 20 kg pentru a reveni la forma fizica din Gladiator si s-a antrenat timp de patru luni cu arcul si sagetile, fiind capabil sa loveasca o tinta de la 45 metri!

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 10 – 16 mai 2010

Urmatorul Articol

Ai racit? Vindeca-te natural!

Articole Similare

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Blitz

Povestea celor mai faimoase filme despre Sfântul Scaun

2 iunie 2025

Vaticanul, centrul spiritual al Bisericii Catolice si resedinta Suveranului Pontif, a fost...

Blitz

La bâlci. Târgurile muresene si lumea rurala

2 iunie 2025

Sectia de Etnografie a Muzeului Judetean Mures a refacut expozitia „La bâlci....

Urmatorul Articol

Ai racit? Vindeca-te natural!

Ciroza hepatica, un rau iremediabil?

Universul distorsionat

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 16-22 iunie 2025

16 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Porniti într-o calatorie si veti fi uimiti de diferenta, deoarece...

Citeste mai departe
Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.