Organul-minune al corpului nostru, considerat o adevarata uzina si ale carui celule au capacitatea de a se regenera – ficatul – este supus in permanenta la grele incercari, din diverse motive: hrana plina de ingrediente produse prin sinteza chimica, propagarea necontrolata a consumului de alcool, tigari, medicamente, stupefiante etc., stres aproape continuu si lista poate continua. Un efect extrem al acesor agresiuni este ciroza hepatica. Este vorba despre o maladie cronica si ireversibila a ficatului, a carei definitie este anatomica, in asociere cu trei tipuri de leziuni: • o afectiune a celulelor ficatului; • o fibroza; • noduli de regenerare sau celule hepatice care incearca sa functioneze, dar efectele sunt negative, deoarece dispunerea „arhitecturala” a noilor celule nu este conforma cu functiile lor.
Riscuri asumate
Cirozele hepatice au la origine numeroase cauze, dar alcoolul si hepatita virala sunt factorii responsabili de aparitia a circa 90% din cazuri! Cantitatea de alcool ingerata si durata intoxicatiei, necesare pentru a provoca o ciroza, variaza de la un individ la altul. Ciroza alcoolica este precedata, de obicei, de o perioada latenta, care se traduce doar prin marirea volumului ficatului, din cauza supraincarcarii cu grasimi (steatoza hepatica). Aceasta situatie poate regresa total, daca sursa de intoxicare se intrerupe. Pe de alta parte, hepatitele virale (in special cele de tip B si C cronice) pot degenera in ciroze, la fel si hepatitele medicamentoase sau toxice.
Hemocromatoza primitiva este o afectiune genetica referitoare la absorbtia intestinala excesiva a fierului, care se acumuleaza cu precadere in ficat, pe termen lung, provocand fibroza, apoi ciroza hepatica. Boala apare de zece ori mai frecvent la barbati si se depisteaza de regula intre 40 si 60 de ani. Alte semne clinice ale maladiei apar pe diferite organe: pancreas (diabet), inima (insuficienta cardiaca), piele (pigmentatie cutanata), gonade (deficit gonadic). Analiza sangelui confirma diagnosticul, iar tratamentul consta, in mod esential, in sangerari repetate, care antreneaza diminuarea cantitatii de fier din tesuturi. Maladia lui Wilson este legata de acumularea de cupru in diferite organe, intre care si ficatul, aparand de obicei la copii si la adolescenti, iar evolutia sa se concretizeaza printr-o fibroza, care evolueaza spre ciroza.
Semne si evolutie
Mult timp dupa instalarea bolii, nu exista simptome specifice, ci, uneori, stari de oboseala, lipsa poftei de mancare, slabire. La palpare, ficatul are volumul marit, dar mai ales prezinta o consistenta ferma, dura si marginea inferioara bine conturata. De obicei, nu apar dureri. Anumite semne indica faptul ca ficatul se apara impotriva agresiunilor: un usor icter al tesuturilor conjunctive, inrosirea palmelor, tremuratul mainilor etc. De asemenea, se pot remarca splina marita si circulatia colaterala abdominala. in urma analizelor suplimentare, mai pot fi observate: scaderea capacitatii de coagulare a sangelui, anemie, numarul scazut al globulelor albe, varice esofagiene, ulcer gastro-duodenal.
Pe masura ce boala evolueaza, poate aparea complicatia numita ascita, care se instaleaza rapid sau progresiv. Este vorba despre acumularea unui lichid in cavitatea peritoniala, cu efect secundar slabirea musculaturii abdominale, ca si cu diminuarea diurezei, edeme la membrele inferioare, scaderea nivelului de sodiu, potasiu si azot din sange. De asemenea, complicatii frecvente – desigur, si foarte grave – sunt si icterele, infectiile cauzate de slabirea sistemului de aparare antibacteriana, febra moderata, hemoragii digestive (indica trei cauze grave: ruptura de varice esofagiene, ulcer gastro-duodenal, gastrita hemoragica). Cancerul primitiv al ficatului, o alta complicatie grava a cirozei, se face remarcat prin diferite simptome: febra, dureri in dreapta abdomenului, icter, hemoragie diges-tiva etc. Totusi, a nu se confunda ciroza cu alte cauze ale ficatului marit: insuficienta cardiaca, tumori hepatice, amiloza, steatoza, parazitoza, colagenoze, hemopatii, sarcoidoza.
Totusi, se trateaza?
Din fericire, raspunsul este pozitiv, chiar daca rezultatele dorite nu se obtin intotdeauna si la parametrii vizati. Altfel spus, nu se cunoaste un tratament curativ al cirozei hepatice. Masurile care se iau in asemenea cazuri se limiteaza la renuntarea totala si neconditionata la orice tip de bauturi alcoolice, folosirea de diuretice, tratarea simptomatica a complicatiilor. In momentul de fata, din punct de vedere al medicinei alopate, cea mai eficace metoda de interventie in cazul cirozei este grefa hepatica. Numit mai simplu transplant de ficat, acest tratament este rezervat, in anumite centre specializate, maladiilor cronice ale ficatului ajunse la un stadiu foarte avansat.
Principalele indicatii ale acestui tip de chirurgie „grea” sunt: – la copii, in cazul astuparii cailor biliare; – la adulti, in cazul cirozei biliare primitive, anumite hepatite tip B sau C, cirozele cu insuficienta hepatocelulara severa, inflamatia cailor biliare, tumori primitive ale ficatului, maladii metabolice rare. Dupa transplant, se impune un tratament imunosupresor, deci care impiedica producerea unor reactii si efecte negative. In Romania, exista medici specializati in transplant hepatic, rezultatele obtinute pana in prezent sunt remarcabile, insa persista o problema insurmontabila, fara sprijinul larg al populatiei: din cauza numarului foarte mic de donatori, bolnavii care ar avea nevoie de o asemenea interventie trebuie sa se inscrie pe liste de asteptare, care se intind pe multe luni de speranta si incertitudine. O posibila alternativa o constituie anumite proceduri ce tin de terapiile complementare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii