In ciuda faptului ca a devenit, ca si Craciunul, o sarbatoare mult prea comerciala, Ziua Sfântului Valentin constituie un binevenit prilej, pentru fiecare dintre noi, de a ne reaminti ca putem fi romantici. Pe lânga buchetul de trandafiri si bomboanele de ciocolata care nu trebuie sa lipseasca din arsenalul acestei zile, un film bun va fi un cadou minunat pe care sa-l împartasiti cu persoana iubita. Câteva dintre cele mai „sigure” retete de a o cuceri pe deplin va dezvaluim în rândurile ce urmeaza.
Casablanca
Cine poate uita melodia din Casablanca, privirea înlacrimata a frumoasei Ingrid Bergman si chipul de piatra al aparent insensibilului Humphrey Bogart? La decenii bune de la realizarea lui, filmul regizat în 1942 de Michael Curtiz ramâne un must see, dovedind ca filmele sunt ca si vinul: devin tot mai bune pe masura ce timpul trece. Sau, ca sa fim în acord cu melodia cântata în „Casablanca” de pianistul de culoare Sam, „As Time Goes By”…
Love Story
Un film la care au plâns milioane de tineri, o creatie de un dramatism rar întâlnit, un „Romeo si Julieta” cu sfârsit la fel de tragic, dar cu un mesaj optimist: dragostea învinge totul: si prejudecati, si boli, si moarte. Ca si în drama shakespeareana, protagonistii sunt doi tineri care, din cauza tabuurilor sociale nu au voie sa se îndragosteasca unul de altul si totusi o fac: bogatul student la Harvard si tânara hippy studenta la Conservator vor trai o idila emotionanta, pe care nici macar destinul crunt nu o poate destrama. Morala întregii povesti poate fi rezumata în replica unuia dintre eroi: „Iubirea înseamna sa nu fii niciodata nevoit sa spui «Îmi pare rau»”.
Ultimul tango la Paris
Pregatiti-va pentru unul dintre cele mai controversate filme realizate vreodata, o poveste de dragoste fascinanta, bizara, dar care va va bântui, cu siguranta. Nominalizat pentru doua Oscaruri (regizorul Bernardo Bertolucci si actorul Marlon Brando) si emanând o energie sexuala cum niciun alt film de pâna atunci nu o facuse, acest clasic al anilor 80 a socat cinefilii si criticii de film. Brando e un american de 45 de ani care traieste la Paris, obsedat de sinuciderea sotiei sale si care se îndragosteste de o pustoaica de 20 de ani (Maria Schneider). Desi nu-si vor cunoaste niciodata numele unul altuia, aceste doua suflete torturate se vor uni pentru a depasi traumele trecutului si a-si satisface patimile trupesti într-un apartament la fel de gol ca si vietile lor întunecate si tragice, prinsi într-un ritm frenetic al dansului carnal din care se pare ca nu se pot opri decât prin moarte.
Când Harry a întâlnit-o pe Sally
Absolventi ai Universitatii din Chicago, Harry (Billy Cristal) si Sally (Meg Ryan) decid sa-si urmeze fiecare calea lui, considerând ca un barbat si o femeie nu pot ramâne doar prieteni, fara ca sentimentele romantice sa apara. Dar meandrele vietii îi fac sa se reîntâlneasca iar si iar, determinându-i, la un moment dat, sa-si puna întrebarea: sunt doar prieteni sau relatia lor e ceva mai mult de atât? Dincolo de situatiile amuzante, cu siguranta o sa va placa urmatoarea replica (pe care o puteti spune si persoanei iubite, sigur o sa-i faca placere si n-o sa acuze nimeni de plagiat): „Atunci când realizezi ca vrei sa-ti petreci tot restul vietii cu cineva, ai vrea ca restul vietii sa înceapa cât mai curând posibil”.
Iubitul meu se însoara
Realizat în 1997, filmul, desi pare o doar o usoara comedie romantica, a fost nominalizat la Oscar si la Globurile de Aur, reusind sa fie catalogat drept „cea mai buna comedie a anului”. Julia Roberts si Cameron Diaz fac roluri de exceptie în rolul rivalelor îndragostite de acelasi barbat. Julianne (Julia Roberts) e o tânara ajunsa la 28 de ani care, tot cautându-l pe Domnul Perfectiune, descopera ca e pe cale sa ramâna fata batrâna. Desi a avut prilejul sa se marite cu iubitul ei din liceu, ea nu-si da seama cât îl iubeste decât atunci când acesta o anunta ca se va casatori cu Kimmy (Cameron Diaz). Evident, Julianne va face tot posibilul ca nunta sa nu aiba loc, inclusiv apelând la ajutorul unui prieten homosexual. Situatiile care decurg de aici vor face deliciul telespectatorilor, cu atât mai mult cu cât acestia nu s-ar fi asteptat ca dulceata de fata din „Pretty Woman” sa fie si asa o scorpie…
Un sarut de milioane
Când logodnicul ei, aflat la Paris, se îndragosteste de o frantuzoaica… o-la-la!, Kate (Meg Ryan) ia primul avion spre Franta, decisa sa-si faca singura dreptate. Pe drum însa destinul i-l trimite, drept partener de zbor, pe Luc Teyssier (Kevin Kline), un francez trecut prin viata si uns cu toate alifiile, de meserie hot de lux. Individul îi strecoara tinerei americance în poseta câteva bijuterii pe care tocmai le furase, în vreme ce-i promite ca o va ajuta sa-si recucereasca iubitul. Ajunsi la Paris, Luc se tine scai de ea, dar nu ca sa faca pe expertul în amor, ci ca sa-si recupereze diamantele furate. Destinul are însa are alte planuri…
Ca apa pentru ciocolata
La început o carte de mare succes, scrisa de autoarea mexicana Laura Esquivel si vânduta în peste 4 milioane de exemplare în întreaga lume, „Ca apa pentru ciocolata” a devenit si un film la fel de reusit, regizat de Alfonso Arau. Fiindca, din cauza unor cutume ancestrale, Pedro, un tânar mexican, nu se poate casatori cu Tita, mezina unei familii vecine, de care e îndragostit, alege, pentru a ramâne în preajma acesteia, sa se însoare cu sora ei. Tita, pasionata de gastronomie, îsi va exprima dragostea pentru Pedro pregatindu-i cele mai alese meniuri. Astfel, mirodeniile obisnuite devin, în mâinile ei, veritabile condimente ale iubirii în aceasta veritabila varianta moderna a basmului „Sarea-n bucate”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii