Pomelo este „un fel de grapefruit” de dimensiuni mai mari, care provine din regiuni exotice precum Taiwan, India, Malayesia, Indonezia, Noua Guinee, precum si din zonele calde ale Americii. Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz si rosu, iar gustul asemanator celui al grapefruitului dulce. Este cel mai mare fruct dintre citrice, ajungând uneori chiar pâna la dimensiunile unui pepene! Coaja galben-verzuie este moale si groasa si poate fi folosita la prepararea marmeladei. De altfel, în China, aceasta este folosita si la prajituri. În Vietnam, florile intra în compozitia unor parfumuri. În ceea ce priveste alimentatia, de obicei se consuma fructul, pur si simplu (adica miezul).
Pomelo este bogat în vitamina C, dar contine si luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu, precum si vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9. Coaja fructului poate fi folosita pentru tratarea ranilor pielii. Pomelo poate fi consumat pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor; stimuleaza sistemul imunitar; ajuta în tratarea diverselor maladii, printre care cancerul, bolile aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii si, de asemenea, are proprietati diuretice ajutând la tratarea obezitatii. În aceeasi idee, de interes pentru persoanele care vor sa scada în greutate: pomelo contine doar 42 de calorii la 100 g de pulpa. Totodata, este un stimulator digestiv ideal, iar multi sustin efectele sale împotriva stresului.
Iata si o scurta lista cu afectiuni în care fructul de pomelo poate avea o influenta pozitiva substantiala: – infectii virale si bacteriene; – artrita, când durerile au fost ameliorate; – încetinirea procesului de arteroscleroza prin reducerea colesterolului; – vindecarea ranilor si escarelor; – hiperfunctii tiroidiene; – retinopatie diabetica, dupa ce au fost reduse manifestarile hemoragice; – glaucom, pentru a evita sângerarea capilarelor din ochi; – diabet zaharat, pentru îmbunatatirea metabolismului zaharului si al grasimilor; – reducerea riscului aparitiei cataractei si frânarea procesului de îmbatrânire pentru persoanele în vârsta; – cresterea rezistentei organismului, întarirea oaselor, reducerea deteriorarii smaltului dentar si a carierii dintilor la copii; – reducerea stresului si a oboselii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii