Citind romanul Lebedele de pe Fifth Avenue scris de Melanie Benjamin si aparut recent la editura Humanitas Fiction, gandul m-a dus la intrebarea personajului central din romanul lui J.D. Salinger, De veghe in lanul de secara (1951), Holden Caulfield: „Unde se duc ratele din Central Park, atunci cand lacul ingheata”, pentru a sublinia obsesia mortii. Nici noi nu stim, dar am aflat ca romanul Melaniei Benjamin „s-a inspirat din intamplari reale petrecute in inalta societate newyorkeza a primelor decenii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, avandu-l in prim-plan pe scriitorul Truman Capote, alaturi de muzele sale, dintre care se detaseaza Babe Paley”.
Daca despre Truman Capote stim ca este autorul celebrului roman „Cu sange rece” si fondator al stilului denumit „noul jurnalism”, despre Babe Paley nu stim mare lucru. Ideea romanului lui Benjamin este ca intamplarea a asezat fata in fata doua personalitati pe care totul le despartea: „Pe de o parte, Babe Paley, simbol al elegantei de la jumatatea secolului trecut, sotia unui magnat al radioului si al televiziunii americane, iar pe de alta, Truman Capote, pe atunci un tanar efeminat, nu lipsit de un farmec languros, care batea la portile consacrarii”.
Datorita lui Babe, Capote e adoptat de cercul restrans al unor frumuseti recunoscute ale epocii, iar fascinatia se naste numaidecat intre noul venit si seducatoarele „lebede”, asa cum le numeste scriitorul. „Pe masura ce prieteniile se incheaga, tainele se dezvaluie, si, odata cu ele, zvonuri despre cei din afara grupului”. Dornic de povesti despre o lume pe care doar o banuieste si care ii sugereaza grabnic scrierea nuvelei Mic dejun la Tiffany (ecranizat in 1961 de Blake Edwards), Truman Capote provoaca, asculta, adauga din imaginatie si asterne pe hartie.
Odata cu primele sale reusite literare, pofta de succes ii sporeste pana la megalomanie. Tainele adunate par sa fie o marfa pretioasa, insa deconspirarea lor se dovedeste distrugatoare atat pentru tradator, cat si pentru lebedele lui inselate. Fusese oare pentru amandoi o iubire imposibila, plina de delicatete, asa cum paruse, ori numai un produs al fictiunii strecurate printre nenumarate intamplari petrecute odinioara? „Citind aceasta carte tulburatoare, bine documentata, e aproape cu neputinta sa te desprinzi, fie si o clipa, din tavalugul care poarta protagonistii spre singuratate si moarte”. Un roman in care „fiecare personaj are un comportament detestabil, dar nu lipsit de amuzament”.
Melanie Benjamin s-a nascut pe 24 noiembrie 1962 la Indianapolis, si cu acest pseudonim a semnat mai multe romane istorice. Al treilea roman al sau, Alice I Have Been, aparut in 2010, a fost bestseller national, in 2011 a publicat romanul The Autobiography of Mrs. Tom Thumb, iar in 2013, The Aviator’s Wife, bestseller international aflat in curs de ecranizare. Lebedele de pe Fifth Avenue (The Swans of Fifth Avenue; Humanitas Fiction, 2018) a aparut in 2016, iar cel mai recent roman al Melaniei Benjamin, The Girls in the Picture, a aparut in ianuarie 2018.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii