Când citim despre Mel Gibson ca bea de la treisprezece ani, parca nu ne vine sa credem ca este vorba despre simpaticul aventurier Mad Max sau despre hâtrul politist nonconformist din seria „Lethal Weapon” (Arma letala). Retinut de mai multe ori pentru sofat sub influenta alcoolului, Gibson a facut marturisiri socante despre apetitul pentru licori bahice. Din pacate, cazul Gibson nu este unul izolat, caci paharul în plus care poate pata un prestigiu de mare actor a fost caracteristica unor artisti de mare clasa.
Celebru este si cazul lui Richard Burton (1925-1984), care a fost sclavul tariilor, dar si al femeilor. Casatorit de cinci ori (de doua ori cu Liz Taylor), se spunea ca din cauza „euforiei” facea avansuri tuturor actritelor pe platoul de filmare. Era un om trist, deoarece îl bântuiau si insomniile. Colac peste pupaza, Liz Taylor l-a acuzat ca este si homosexual si ca a avut o „relatie” chiar cu Laurence Olivier! A murit de hemoragie cerebrala si a fost înmormântat în stil galez, cu costum rosu si cu o carte de poeme de Dylan Thomas.
Un alt mare iubit al bunicutelor noastre a fost si pistolarul invincibil John Wayne (1907-1979), mare iubitor de femei si de whisky. Printre marile sale iubiri a fost Marlene Dietrich, care a aflat si ea ca cel poreclit „Ducele” nu filmeaza decât pâna la amiaza, pentru ca mai pe „seara maestrul se cam îmbata” – conform biografului sau, Michael Munn. Un alt monument al Hollywood-ului, Humphrey Bogart (1899-1957) si-a distrus cele trei mariaje din cauza bauturii. Culmea este ca înca din liceu era acuzat ca fumeaza si bea (a fost si exmatriculat), iar alcoolul i-a grabit moartea. Vesnicia l-a luat în bratele sale fiind bolnav de cancer de esofag si cântarind numai 36 de kilograme.
Un mare actor de comedie, Peter Sellers (1925-1980), inegalabilul inspector Clouseau (Pantera Roz), a fost toata viata hartuit de neîncrederea în forta sa actoriceasca si a fost un cosumator de alcool si droguri, având mai multe atacuri de inima înca de la 38 de ani.
Si daca tot a venit momentul sa dam cartile pe fata, sa amintim cu respect si despre marele politician englez Winston Churchill, care era cunoscut pentru apetitul sau pentru o marca anume de whisky, si anume Hankey Bannister. Înca din timpul vizitelor sale în India si Africa de Sud, Churchill recunostea ca obisnuia sa puna whisky în apa, contra bolilor exotice. Nu îi lipsea trabucul si spre sfârsitul vietii a suferit mai multe atacuri cerebrale. Din pacate, starea sanatatii nu i-a permis sa se duca în SUA, în 1963, când J.F. Kennedy i-a acordat titlul de „Prim cetatean de onoare al SUA”. Acest mare om de stat suferise, înca din tinerete, de ceea ce el numea „câinele negru al depresiei”. La rândul sau, Boris Eltân (primul presedinte al Federatiei Ruse) a avut mari probleme cu alcoolul, el ratând mai multe întâlniri oficiale din acest motiv.
Errol Flynn (1909-1959), legendarul si frumosul actor australian, si-a distrus ultima parte a carierei din cauza bauturii si a drogurilor, desi rezistase psihic la atacurile privind simpatia sa fata de Hitler. De altfel, singurele sale slabiciuni au fost whisky-ul si femeile, ambele în exces, iata de ce „Captain Blood” a murit la doar 50 de ani. În timpurile noastre, exemple precum Mickey Rourke, Nick Nolte si mai ales David Hasselhoff sunt de notorietate la Hollywood. Dar unele patanii etilice ale artistilor sunt acum imortalizate pe Internet. Aici gasim o adresa specializata în „artisti loviti de ciocan” la festivitatile de acordare a unor premii, precum Britney Spears, Mariah Carey si regretata Elisabeth Taylor („Top 10 Best Drunken Awards Show”).
În emisiuni televizate, nu s-au sfiit sa apara bine dispusi nici Danny deVito si Oliver Reed, ca si celebrul fotomodel Anna Nicole Smith (1967-2007), care a avut-o drept idol pe Marilyn Monroe. Ca si în cazul „femeii fatale”, doza finala de medicamente ar fi fost însotita de alcool. Despre Gérard Depardieu nu mai vorbim si regretam întâmplarea din avion…
PAUL IOAN
Comentarii