• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Rasfatul iernilor noastre

Rasfatul iernilor noastre

29 decembrie 2011
in Remedii naturale
A A

Un fruct nu tocmai raspândit si consumat la noi, pe care l-am prezentat si din alte unghiuri, a ramas totusi în constiinta colectiva, fie si introdus pe cale „livresca”, ca un simbol al deliciilor iernilor din copilarie. Vorbim despre rodie (arbustul producator este rodierul), cultivata si naturalizata în zona mediteraneana, însa cunoscut ca atare din perioada antica pe tot cuprinsul Asiei, din Iran pâna în India de Nord.

 Dupa desfacerea rodiei prin taierea cu cutitul, fructele false se separa de coaja si de structurile interne de sustinere. Separarea fructelor false rosii poate fi simplificata prin efectuarea acestei actiuni într-un vas cu apa, unde fructele false se depun pe fund, iar structurile de sustinere plutesc. Întreaga samânta se consuma cruda, desi se doreste doar partea carnoasa din exteriorul ei. Gustul poate fi foarte dulce sau foarte acru, dar în majoritatea cazurilor este undeva la mijloc: un gust caracteristic, asezonat cu note de tanin. Rodia buna de mâncat, mai putin taninata, este cea care are coaja usor stearsa, ca si cum ar fi fost frecata de perete, cu urme albe, nu de un rosu puternic. Cele foarte rosii sunt foarte acre, putând fi folosite în salate. Rodia este folosita în mai multe moduri, mai ales sub forma de suc. Sosul de rodie este folosit la salate, la marinarea carnii sau este baut. Semintele de rodie sunt si ele folosite în salate si în deserturi.

 Furnizând 16% din necesarul zilnic de vitamina C al adultului, continut în 100 mililitri, sucul de rodie este totodata si o excelenta sursa de vitamina B, acid pantotenic, de potasiu si de polifenoli antioxidanti. Multi producatori de alimente si de suplimente alimentare au constatat avantajele utilizarii extractelor de rodie, care nu contin zahar, calorii sau aditivi, în locul sucului, ca ingrediente favorabile sanatatii în produsele lor.

 În studii preliminare de cercetare în laborator si în cadrul unor studii-pilot efectuate pe oameni, sucul de rodie s-a dovedit eficient în reducerea factorilor de risc pentru maladiile cardiace, incluzând oxidarea LDL (o forma a colesterolului), statusul oxidativ al macrofagelor si formarea celulelor spumoase, toate acestea fiind etape în ateroscleroza si în boala cardiovasculara. Taninii au fost identificati ca fiind primele componente responsabile de reducerea stresului oxidativ la care duc acesti factori de risc.

 S-a aratat ca rodia intervine în reducerea tensiunii arteriale sistolice. Cercetarea sugereaza ca sucul de rodie ar putea fi eficient împotriva cancerului de prostata si în osteoartrita. Sucul ar putea avea, de asemenea, efecte antivirale si antibacteriene împotriva placii dentare.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Si idolii isi umplu paharele, nu-i asa?

Urmatorul Articol

Nu neglijati infectiile urinare!

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Nu neglijati infectiile urinare!

Acambaro, tinutul oamenilor seriosi si al dinozaurilor nabadaiosi

Cand Dionisos ne face cu ochiul...

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.