Nu cu mult timp în urma Humanitas Fiction, în cadrul colectiei Raftul Denisei, a lansat romanul Dupa banchet scris de Yukio Mishima, în traducerea Stancai Cionca. Considerat unul dintre cele mai bune romane ale lui Yukio Mishima, Dupa banchet se remarca prin patrunzatoarea explorare a caracterului omenesc si prin atenta observatie realista. De altfel, trasaturi caracteristice ale unei literaturi japoneze semnate de nume mari precum Kawabata, Abe etc. Despre ce e vorba în Dupa banchet?
Este o poveste care se încheie acolo unde ar fi trebuit sa înceapa si care reîncepe, neasteptat, tocmai acolo unde toate pareau sa se fi sfârsit: dupa banchet, când luminile se sting. O femeie si un barbat, un restaurant pentru un mormânt, emotii puternice pentru nimic. Povestea de dragoste începe cu o casatorie, continua cu un divort si se încheie cu o promisiune. Povestea politica începe cu o campanie electorala si se termina asa cum se termina îndeobste povestile politice: cu victoria banilor. Este povestea femeii care conduce un restaurant, iubeste o gradina cam neîngrijita si are încredere în oameni. Asadar, în loc de liniste sufleteasca, nesiguranta, în loc de fericire, amaraciune. In loc de dragoste, doar experienta.
Kazu, proprietara unui mare restaurant din Tokyo, o femeie înca atragatoare la cei cincizeci de ani ai sai, duce o viata împacata, tihnita, când, cu ocazia unei reuniuni a fostilor ambasadori ai Japoniei, îl întâlneste pe Noguchi, de care o va lega o dragoste matura, ce promite un deznodamânt fericit. Dupa casatorie, Noguchi se va implica din nou în viata politica, iar Kazu îl va sustine în campania electorala, atât financiar, cât si prin prezenta ei în mijlocul oamenilor, însa, în ciuda eforturilor celor doi, Noguchi va pierde alegerile, iar Kazu, restaurantul. Acest esec va deschide rani dureroase, scotând la iveala adevaruri din trecut, iar iubirea celor doi va fi pusa la încercare. Kazu va fi nevoita sa aleaga între o casnicie „ca un cavou”, alaturi de un sot dintr-o familie aristocratica, si revenirea la vechea ei viata. Fugarul rezumat nu poate decât trezi curiozitatea unui cititor român mai putin familiarizat cu literatura asiatica, de o mare complexitate si un bogat rafinament. Publicatia New Yorker crede ca personajul feminin Kazu „este cea mai importanta si mai profunda realizare din toata cariera de prozator a lui Mishima” iar romanul Dupa banchet „este cartea cu cel mai pronuntat caracter romanesc a lui Mishima, are un realism si o caldura umana rar întâlnite în scrierile lui”. Cât despre autor, putem nota câteva date esentiale: De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatura, prozatorul, poetul si dramaturgul YUKIO MISHIMA este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Kimitake Hiraoka, pe numele sau adevarat, s-a nascut în 1925 la Tokyo într-o familie de samurai si începe sa scrie înca de la vârsta de doisprezece ani.
La saisprezece debuteaza în prestigioasa revista literara Bungei-Bunka. Pentru a-si ascunde identitatea fata de tatal sau, adept al unei educatii stricte, în conformitate cu cerintele traditiei, adopta pseudonimul Yukio Mishima. În 1943 se înscrie la Facultatea de Drept a Universitatii Imperiale din Tokyo. Cinci ani mai târziu îi apare primul roman, Confesiunile unei masti (Humanitas, 2003), care îl propulseaza în rândul celor mai cunoscuti scriitori ai noii generatii, urmând o cariera literara fulminanta care se încheie, dupa aparitia mai multor romane, în anul 1972. Mishima începe astfel o cariera literara fulminanta, publicând constant romane, povestiri, piese de teatru. Întreaga viata a lui Mishima a fost marcata de preocuparea obsesiva pentru codul onoarei samurailor (vezi eseul sau Calea samuraiului, aparut în 1967; Humanitas, 2007). Aceasta îl va împinge pe 25 noiembrie 1970 la gestul sinuciderii rituale prin seppuku. Pe 16 aprilie 1972 se va sinucide si bunul sau prieten Yasunari Kawabata.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii