In ultimii ani, numerosi actori celebri de la Hollywood si-au încercat..
In ultimii ani, numerosi actori celebri de la Hollywood si-au încercat… talentul si ca regizori. Putini au fost însa cei care s-au bucurat de succes. Clint Eastwood este o exceptie. Din 1971 pâna în prezent, el a stiut sa straluceasca atât în fata cât si în spatele aparatului de filmat: ca actor si ca regizor. In aceasta dubla ipostaza, a debutat cu „Amenintare în noapte” si a continuat cu peste 20 de filme, printre care se numara „Proscrisul” (1976), „Bronco Billy” (1980), „Întoarcerea inspectorului Harry” (1983), „Necrutatorul” (1992, Premiul Oscar pentru film si regie), „O lume perfecta” (1993), „Podurile din Madison County” (1995), „Puterea” (1997)… De fiecare data, surpriza a fost enorma, înscrisa pe linia carierei sale constant ascendente si mereu mai complexa: de la simplul interpret de western-spaghetti care impune imaginea pistolarului singuratic, Clint Eastwood se transforma în regizor si actor, autor al unor pelicule care, indiferent de genul cinematografic în care s-au încadrat, aveau sa surprinda prin maniera de tratare a subiectului: fara artificii, cu profunzime si o mare sensibilitate.
Veteranii, în misiune
Este exact ceea ce se întâmpla si cu cea mai recenta creatie a lui Eastwood, „Space Cowboys”, un film de aventuri, în care emotia, umorul si suspansul se împletesc perfect, facându-l pe spectator sa se înalte spre stele o data cu eroii care parcurg un voiaj cosmic, cu misiunea de a salva planeta de la o catastrofa galactica. Dupa cum stim, tema nu e noua, dar contrar asteptarilor (si practicii cinematografice) eroii din acest film nu mai sunt tineri, ei se învârt în jurul vârstei de… 70 de ani. Clint Eastwood a vrut însa sa dovedeasca faptul ca Bruce Willis nu este singurul pamântean capabil sa sara într-un combinezon de cosmonaut si sa plece la lupta pentru a salva planeta de la dezastru, asa cum a facut-o în „Armageddon”. Si starul septuagenar se poate avânta catre cer, dincolo de stratul de ozon, cu aceeasi misiune. Numai ca el nu trebuie sa apere Terra de un meteorit, de vreo invazie de martieni, de gorile sau de cine stie ce alte creaturi nascute din experimente genetice. El trebuie sa ajunga la un satelit rusesc, burdusit de încarcatura nucleara la bord, pentru a-l repara. Potrivit opiniei NASA, singurul om capabil sa realizeze acest obiectiv este Frank Corvin (Clint Eastwood), fost pilot în US Air Force, aflat însa de multi ani… la pensie.
Eroii cu artroze
Frank Corvin visase timp de 40 de ani sa ajunga într-un… tête-à-tête cu stelele si abia acum i se oferea prilejul. N-a rezistat tentatiei, însa a pus o singura conditie: sa fie însotit în temerara misiune de nimeni altii decât coechipierii lui de altadata (Donald Sutherland si Tommy Lee Jones). Problema e ca între a pilota avioanele din 1958 si a te afla la bordul unei navete spatiale în anul 2000, e o cale lunga, pavata cu destule cursuri de aeronautica pe care eroii de vârsta a treia trebuie sa le… manânce pe pâine în mai putin de trei saptamâni. Evident, umorul este savuros: ca niste adolescenti, veteranii sunt nevoiti sa-si faca mai întâi lectiile si sa înceapa cu ABC-ul functionarii unei navete. Si asta n-ar fi nimic, dar mai au de luptat si cu artrozele, mai trebuie sa-si îmbunatateasca si forma fizica tragând de fiare, facând jogging sau opintindu-se cu halterele… Apoi au de convins personalul medical ca stau bine cu vederea, ca sunt verzi din cap pâna în picioare.
Între crizele de râs pe care le declanseaza aceste situatii, spectatorului îi sunt oferite si momente înduiosatoare legate de prietenia de o viata dintre temerarii eroi. În plus, în ciuda autoironiei, batrânii piloti fascineaza pentru ca înca mai au sex-appeal, sunt perfect conservati. Si, pe lânga toate acestea, suspansul e condus cu mâna de maestru si actiunea te tine cu sufletul la gura. La 70 de ani (vârsta reala), cu o silueta impecabila pusa în valoare de costumul de cosmonaut, Clint Eastwood dovedeste (pentru a câta oara?) ca are clasa, ca om, ca actor, ca regizor. Filmul lui nu mizeaza pe moda efectelor speciale a superproductiilor din ultimii ani, ci, înainte de toate, pe povestea unor oameni obisnuiti care, la o adica, pot fi si eroi.
Unde sunt vedetele de cinema de odinoara?
Multi oameni cred ca starurile de cinema de odinioara erau plamadite dintr-un...
Comentarii