O expozitie dedicata împlinirii a 185 de ani de la nasterea criticului si istoricului literar Titu Maiorescu se va deschide, saptamâna viitoare, la Biblioteca Academiei Române (Bucuresti, Calea Victoriei, Nr. 125).
Organizata de Biblioteca Academiei Române în colaborare cu Muzeul National al Literaturii Române expozitia reuneste scrisori, avându-l fie ca destinatar, fie ca expeditor pe Titu Maiorescu, alaturi de ciorne epistolare cu multe taieturi, semn ca literatul cauta mereu nuanta cea mai potrivita, chiar si în exprimarea neprotocolara.
Parteneri de corespondenta i-au fost, între altii, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Nicolae Iorga, Iacob Negruzzi, Duiliu Zamfirescu, Ioan Slavici, George Cosbuc, Mihail Sadoveanu, membri ai familiei regale – Regina Elisabeta si Principele si apoi Regele Ferdinand, dar si oameni politici, pre-cum Alexandru Marghiloman, Lascar Catargi, P.P. Carp, Mihail Kogalniceanu, Take Ionescu.
Din arhive vor fi scoase la lumina manuscrise si lucrari definitorii pentru activitatea pe tarâm literar a lui Maiorescu: prima editie a cunoscutului studiu „Betia de cuvinte” (1873), versuri în limba germana, un exemplar de îndrumar gramatical adnotat de Ion Creanga – „Regulele limbei române pentru începatori” (1879), prelegeri, cursuri si diverse scrieri în limba germana, limba în care literatul si-a scris si jurnalul, începând de la vârsta de 15 ani. Vor putea fi vazute acte privitoare la cariera de avocat a lui Maiorescu, carnetul de tratament la sanatoriul Dr. Lahmann din Saxonia (1916), dar si fotografii înfatisându-i pe Titu Maiorescu si pe cele doua sotii ale sale, Clara (Kremnitz) si Anna (Rosetti). Doua femei elegante, devotate si chinuite de gelozii mai mult sau mai putin întemeiate.
Expozitia va fi deschisa pâna la 14 martie si poate fi vizitata zilnic, de luni pâna vineri, între orele 9.00-14.00, iar intrarea este libera.
Martisoare cu istorie
Unele dintre cele mai vechi martisoare datate din România vor putea fi admirate la Alba Iulia, în cadrul expozitiei temporare „Martisoare cu istorie, 1879-1940”, potrivit Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei (str. Militari, Nr. 4).
Considerata de organizatori „o veritabila incursiune în istoria României, prin intermediul unor martori pe cât de marunti si tacuti, pe atât de valorosi, dincolo de metalul din care au fost realizati”, expozitia „Martisoare cu istorie, 1879-1940” poate fi vizitata între 24 februarie si 18 martie.
„Martisoare cu care românii au contribuit la finantarea apararii navale si aeriene a tarii, cele din perioada Regalitatii interbelice, cu chipul suveranilor României, precum si unele de inspiratie folclorica sau Art-Nouveau alcatuiesc o colectie privata de exceptie, pusa la dispozitie de cpt. Anghel Georgian si prezentata, pentru prima data în aceasta formula, de Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei. Colectionar pasionat si membru al Asociatiei Filatelistilor Tomis Constanta, Anghel Georgian a expus atât în România, cât si în strainatate, fiind un obisnuit al muzeelor din toata tara”, informeaza Agerpres.
În colectia acestuia se afla cele mai vechi martisoare datate din România iar unele dintre ele vor putea fi admirate si la Alba Iulia.
La vernisajul expozitiei colectionarul a prezentat publicului volumul „Martisoarele Flotei Nationale Române 1913 – Colectia Anghel Georgian”, un album fotodocumentar realizat de Centrul Cultural Judetean Constanta „Teodor T. Burada”, care exploreaza ampla manifestare nationala din anul 1913 pentru sustinerea flotei române.
„Fie ca evoca folclorul si traditiile, fie ca ilustreaza istoria României interbelice, Regalitatea sau Apararea tarii, aceste marunte, dar pretioase marturii ale altor vremi combina functia de protectie cu cea estetica, la care se adauga cea de «utilitate publica». Cum anume? Va invitam sa descoperiti vizitând expozitia «Martisoare cu istorie, 1879-1940», începând de luni, 24 februarie, pâna în 18 martie, inclusiv”, este invitatia organizatorilor la aceasta expozitie.
NICUSOR DINCA
Comentarii