Majoritatea oamenilor au resimtit la un moment dat dureri musculare raspândite în corp fara o localizare anume.
În general, medicii stiu ca în asemenea cazuri este vorba despre fibromialgie – mai degraba un sindrom decât o boala, întrucât, daca boala are o cauza specifica, cu simptome cunoscute si precise, sindromul reprezinta un pachet de semne, simptome si probleme medicale ce se desfasoara toate simultan, fara a putea fi corelate cu o cauza precis identificabila.
Afectiune care actioneaza asupra sistemului muscular, fibromialgia cauzeaza dureri în tot corpul, o rigiditate a muschilor, tendoanelor si articulatiilor, fara ca acestea sa fie asociate cu inflamatii ale te-suturilor.
Spre deosebire de artrita sau de reu-matism, în afara unei dureri generalizate, corpul nu sufera deformari la nivel fizic sau afectiuni directe ale organelor interne si ale muschilor. Persoanele atinse de aceasta afectiune au o stare generalizata de durere corporala, mai ales la nivelul muscular, dar si stari de oboseala, anxietate si depresii, tulburari ale somnului si memoriei, stari de indispozitie.
Oamenii de stiinta estimeaza ca 3-5% din populatie sufera de fibromialgie, care poate fi observata înca din jurul vârstei de 18 ani! S-a constatat ca mai mult de 80% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune sunt femei, dar pot fi afectati barbatii si copiii.
Chiar daca depistarea sa se poate face în general în jurul vârstei mijlocii (35-40 ani), simptomele apar mult mai devreme, dar din pacate sunt neglijate sau asociate altor probleme de sanatate.
Cauzele care determina aparitia si instalarea fibromialgiei nu sunt cunoscute, însa cercetarile au relevat o intensificare a influxului nervos în coloana vertebrala la pacientii diagnosticati cu ea. Ca mod de manifestare, persoanele afectate simt un raspuns dureros la stimuli care, în mod normal, nu ar trebui sa prezinte dureri.
Persoanele suferinde de artrita, reumatism si spondiloza par a fi mai predispuse la a dezvolta fibromialgie. Multi însa asociaza aparitia ei cu evenimente de ordin fizic, suprasolicitare a muschilor, anumite stari emotionale, stres sau evenimente traumatizante (accidentari), dar de multe ori poate sa apara spontan.
Simptomele cele mai frecvente încep, în primul rând cu o stare de durere generalizata în tot corpul, de la cap pâna la picioare. Durerile sunt în mare masura de natura musculara, deseori muschii fiind rigidizati.
În general, se observa si o restrictie de miscare si o senzatie de oboseala neobisnuita, asemanatoare cu o extenuare, incapacitate de a se deplasa si de a lua decizii, iar la nivelul pielii poate sa apara o senzatie de arsura. În plus, starea de disconfort este mult amplificata de felul în care sistemul nervos proceseaza senzatia de durere.
Somnul este perturbat, apar dificultati de memorie si de concentrare, o rigiditate a corpului, în special dimineata, dureri de cap, senzatii de amorteala si furnicaturi la extremitati. Persoanele care dezvolta fibromialgie sunt în general sensibile la mirosuri, la zgomote si la lumina puternica.
Clima rece si în special schimbarile de presiune atmosferica, fluctuatiile hormonale (de exemplu, starile premenstruale sau cele specifice menopauzei) – toate acestea agraveaza starea generala a persoanelor afectate de aceasta suferinta. Aproximativ un sfert din persoanele diagnosticate astfel sunt inapte pentru munca.
Deoarece nu se cunoaste cauza exacta a acestei conditii medicale si nu toti medicii sunt familiarizati cu patologia respectiva, fibromialgia reprezinta o adevarata problema când trebuie prescris un tratament. Nu de putine ori este nevoie de o echipa de specialisti din discipline multiple, pentru a se obtine rezultatele dorite. Nu se poate preciza însa cu exactitate un anume tip de medicatie. De obicei, se prescriu medicamente împotriva durerii, relaxante musculare si antidepresive, care în unele cazuri reusesc sa amelioreze în parte durerile. În general se folosesc si se recomanda fizioterapiile, exercitii fizice specifice (elongatii si întinderi ale muschilor si tendoanelor), metode de eliminare a stresului, exercitii si metode de relaxare, pe fondul controlului mental si cu implementarea unei forme de gândire pozitiva.
Pe de alta parte, datorita folosirii metodelor de corectare a problemelor structurale cu ajutorul a diferite tehnici de manipulare manuala, nu este surprinzator ca majoritatea pacientilor aleg osteopatia ca o rezolvare a problemelor de fibromialgie.
În osteopatie, datorita viziunii si întelegerii mai largi a fenomenului, precum si datorita faptului ca afectiunile nu sunt privite strict simptomatic, se urmareste starea de sanatate generala a pacientului.
Prin combinarea manipularilor structurale cu cele cranio-sacrale, s-a reusit obtinerea unei stari generale mult ameliorate si de durata, conferindu-i pacientului o conditie de viata mai usor de suportat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii