1. Care este considerata cea mai pura femeie, sotie credincioasa, care îsi asteapta 20 de ani sotul plecat la razboi în Troia?
2. Cum se numea tânara fermecatoare, mentionata în Vechiul Testament, care aflând ca puterea sotului îi sta în par, i l-a taiat în timpul somnului si l-a vândut filistenilor, dusmanii evreilor?
3. Care a fost sotia împaratului bizantin Justinian I, personalitate controversata, fosta actrita sau, dupa unii, chiar prostituata, care a avut o influenta considerabila în politica statului, fiind ulterior sanctificata?
4. Cum se numea femeia recunoscuta drept matematiciana, afirmându-se si în filozofie si astronomie din Alexandria (360-415 d.Hr.)?
5. Ce mare poet si dramaturg englez (1564-1616) a scris comedia „Femeia îndaratnica”?
6. Ce compozitor german (1864-1949) a compus muzica operei „Femeia fara umbra”?
7. Ce mare pictor spaniol a pictat tablourile „Maja dezbracata” si, mai târziu, „Maja îmbracata”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „PRIMAVARA”
1) In mitologia celtica zeita primaverii, a fertilitatii si a renasterii se numea Ostara. 2) In mitologia arhaica romana, personificarea primaverii era Anna Perenna. 3) In popor, zilele dintre 1 si 9 martie sunt cunoscute ca „Zilele Babei”, respectiv ale Babei Dochia. 4) Poezia „Rapsodii de primavara” a fost scrisa de George Topârceanu. 5) Muzica baletului „Primavara apalasa” îi apartine compozitorului Aaron Copland. 6) Tabloul „Primavara” poarta semnatura lui Claude Monet. 7) Filmul românesc „Când primavara e fierbinte” a fost realizat în regia lui Mircea Saucan.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii