Produs in urma cu exact 60 de ani, filmul „West Side Story” este parca mai actual ca niciodata intr-o America in care tensiunile rasiale par sa reizbucneasca, dupa o lunga perioada de calm.
Aceasta reluare moderna a povestii din Romeo si Julieta a incantat generatii de tineri, iar mesajul lui central – acela ca iubirea se ridica mai presus de ura – este de natura sa ofere speranta indragostitilor de pretutindeni. Nu este de mirare ca un asemenea film – desi musical – a cucerit nu doar inimile publicului, ci si pe cele ale criticilor de film, el fiind distins cu nu mai putin de zece premii Oscar!
– Initial, filmul ar fi trebuit sa se numeasca „East Side Story” (Poveste din cartierul de est) si sa descrie idila dintre un tanar catolic si o tanara evreica din elegantul cartier Upper East Side, din New York. Cei trei oameni implicati in proiect – Leonard Bernstein, Arthur Laurents si Jerome Robbins – l-au abandonat insa, din cauza altor angajamente. Mai tarziu, Laurents si Bernstein au reluat insa discutiile, axandu-se de aceasta data pe un fenomen care incepuse sa ingrijoreze America la finele anilor 1950: bandele de tineri. Si astfel s-a nascut „West Side Story”, o poveste focalizata pe ciocnirile dintre o banda de americani albi si una de imigranti portoricani.
– Prima optiune pentru rolul Mariei a fost Audrey Hepburn. Aceasta insa era insarcinata si, de teama suprasolicitarii (mai pierduse cateva sarcini) a refuzat sa se implice, astfel incat cea care a preluat rolul a fost Natalie Wood. Coincidenta face ca atat Hepburn, cat si Wood, sa aiba vocile dublate (in „My Fair Lady”, respectiv „West Side Story”) de cantareata profesionista Marni Nixon.
– Prima optiune pentru rolul Tony a fost Elvis Presley. Dar managerul acestuia, Tom Parker, a refuzat acest lucru, deoarece producatorii nu au vrut sa-i ofere drepturi exclusive asupra coloanei sonore.
– Robbins a avut ideea de a-i separa pe actorii care jucau rolurile tinerilor din cele doua bande – Jets si Skarks. Acestia nu aveau voie sa comunice in afara filmarilor si chiar repetau in sali diferite. Mai mult decat atat, pentru a amplifica tensiunile dintre ei, Robbins ii punea sa-si faca reciproc farse.
In ciuda antagonismelor alimentate de Robbins, pe platoul de filmare s-a infiripat o idila intre Chita Rivera, care juca rolul unei tinere din banda Sharks si Tony Mordente, un „Jet”. Cei doi s-au indragostit, s-au casatorit si au avut un copil impreuna.
– Pentru a parea mai „latini”, Natalie Wood si George Chakiris, care faceau parte din banda portoricanilor au fost dati cu fond de ten pe tot corpul. In total, pe durata productiei, s-au folosit 50 kg de fond de ten si dansatorii au uzat 200 de perechi de pantofi.
– George Chakiris a fost singurul actor a carui voce nu a fost dublata, deoarece vocea lui a fost considerata sufi-cient de melodioasa si plus de asta el nu a avut de interpretat partituri dificile.
– „West Side Story” a fost primul film cu doi regizori (Robert Wise si Jerome Robbins) care a cucerit Oscarul pentru regie. Situatia se va repeta abia peste 46 de ani, cand fratii Joel si Ethan Coen vor castiga premiul pentru „Nu exista tara pentru batrani”.
– Desi a castigat Oscarul, Jerome Robbins nu a mai regizat niciodata un alt film.
– Scenariul prevedea ca in scena anterioara numarului muzical „America”, cand fetele ironizeaza discursul lui Bernardo si rad de portoricani, una dintre ele sa spuna „Am venit cu inimile deschise”, iar unul dintre portoricani sa-i raspunda „Ba ati venit cu chilotii deschisi!”. Replica a fost schimbata, pentru a nu atrage atentia cenzurii, in „Ba ati venit cu gurile deschise”.
– Filmul a rulat pe ecranele din Paris timp de 249 de saptamani (aproape cinci ani neintrerupt), devenind astfel cel mai longeviv film din istoria cinema-ului in Franta.
– Pentru a putea filma fara probleme in cateva locatii din New York, Robert Wise a avut ideea de a angaja cativa membri ai unor bande locale, care au asigurat securitatea actorilor si echipei de filmare.
GABRIEL TUDOR
Comentarii