Pe 18 noiembrie, anul trecut, la Washington a fost inaugurat pentru public un muzeu dedicat istoriei Bibliei. Asadar, Biblia va avea avea propriul sau muzeu, o institutie finantata de o familie bogata de crestini militanti care neaga ca ar face prozelitism, intr-o tara in care religia detine un loc important, informeaza AFP si transmis de Agerpres.
Dupa ani de planificari si strangeri de fonduri, muzeul va spune, pe opt etaje si pe 40.000 metri patrati, istoria Bibliei, intamplarile povestite in Vechiul si Noul Testament si impactul lor in lume. Potrivit publicatiei Washington Post, deschiderea oficiala a fost precedata de o gala desfasurata la Trump Hotel din centrul Washingtonului, la care au fost prezente circa 750 de persoane, acestea platind cel putin 2.500 de dolari fiecare pentru a se numara printre invitati, ceea ce demonstreaza ca religia merge forte bine cu profiturile. Lucrarile la impunatoarea constructie, aflata la doar cateva strazi la sud de cladirea Capitoliului, au inceput in urma cu trei ani, iar la deschidere „vizitatorii au putut admira cele 1.600 de exponate din colectia permanenta a muzeului, dintre care 1.200 de biblii si manuscrise biblice”.
Muzeul a costat peste 500 de milioane de dolari, costurile fiind suportate in parte de familia Green, proprietara lantului de magazine de articole decorative Hobby Lobby, cunoscuta pentru activismul sau crestin. Intelegem ca aceasta companie a ajuns in atentia publica dupa ce a contestat la Curtea Suprema, in numele convingerilor sale religioase, obligatia unui angajator de a plati salariatilor sai o asigurare de sanatate care acoperea si masuri de contraceptie, caz in care a avut castig de cauza in iunie 2014”.
Si mai interesant este faptul ca aceeasi companie, in luna iulie anul trecut, a fost condamnata sa restituie Irakului cateva mii de obiecte din epoca mesopotamiana importate ilegal in Statele Unite. „Familia a negat ca aceste artefacte ar fi fost destinate colectiei sale private, stranse incepand din 2009. Aceasta include aproximativ 40.000 de obiecte, inclusiv fragmente din Manuscrisele de la Marea Moarta, tablete cuneiforme, exemplare ale Torei sau o bucata dintr-o Biblie a lui Gutenberg”.
Intr-o declaratie oferita AFP, Steve Green, patronul de la Hobby Lobby si totodata presedinte al consiliului de administratie al muzeului spunea: „Biblia mi-a influentat viata si pe cea a familiei mele si ne-am gestionat afacerea in conformitate cu preceptele sale”, iar muzeul nu este „dedicat unei credinte, unei biserici sau unei congregatii, ci unei carti care a influentat lumea. Lasam oamenii sa decida ce vor sa faca cu aceste informatii (…) in speranta ca vor gasi inspiratie”, a explicat el. Conform AFP, muzeul include sectiuni care prezinta Nazaretul in vremea lui Iisus, influenta Bibliei asupra literaturii, muzicii, artei, arhitecturii si modei, atat prin exponatele din colectia sa, cat si prin filme, animatii interactive sau in 3D.
O sectiune a muzeului urmareste impactul avut de Biblie in Statele Unite, unde 70% din populatie sustine ca este crestina, insa aminteste si de efectele devastatoare ale colonizarii asupra populatiei amerindiene si de fenomenul sclaviei. Institutia se asteapta sa atraga peste un milion de vizitatori pe an, iar in privinta incasarilor, desi vizitarea muzeului este gratuita, se recomanda donatii, mizandu-se pe vizitatorii cu venituri mai copioase.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii