Titlul acestui articol se refera, in sensul figurat, la o afectiune extrem de incomoda, de dureroasa si foarte periculoasa, daca este neglijata si lasata sa se dezvolte in voie: vorbim despre hemoroizi, care se stie ca pot fi interni sau/si externi. Vechiul nostru colaborator si cititor fidel Constantin Chioralia ne ofera mai multe recomandari de solutii exclusiv naturale, simplu si usor de pus in practica, impotriva acestei afectiuni epuizante.
– Vinete taiate rondele. Se oparesc, apoi cu apa calduta se fac spalaturi locale, iar rondelele oparite se aplica direct pe hemoroizi (externi) si se tin astfel timp de 1-2 ore. Se repeta pana la ameliorarea problemei.
– In mod oarecum similar celui precedent, se fierbe frunza de stejar. Cu apa calduta, in fond un ceai, se fac bai de sezut, iar frunzele caldute se aplica pe hemoroizi si se tin astfel 1-2 ore.
– Se pregateste un amestec in parti egale din musetel, coada-soricelului si salvie, iar cu ceaiul preparat, lasat sa devina caldut, se fac spalaturi locale.
– Se face un amestec din parti egale de limba-mielului, urzica si pelin si se prepara o fiertura, la foc mic si cu capac (inabusit). Zeama se poate lasa sa se raceasca total, dar se bea fractionat.
– O procedura ceva mai delicata ar fi de preferat sa se realizeze intr-un spatiu deschis, spre a se evita eventualele accidente: intr-o oala veche se pune jar si se „presara” pe el ardei iute, de preferat uscat si maruntit. Bolnavul se pozitioneaza deasupra (cu sezutul deasupra fumului emanat), astfel incat fumul sa ajunga la zona afectata de hemoroizi.
– Afumarea hemoroizilor prin procedura descrisa mai sus se mai poate face cu frunze de ceapa sau cu iasca, dupa care se aplica pe locul afectat, uscat, alifie de galbenele.
– Procedura urmatoare se realizeaza destul de asemanator, numai ca de data aceasta in vas se pune un amestec de radacina si frunza de hrean, usturoi pisat si putina sare, precum si o caramida noua. Peste ele se toarna apa clocotita si bolnavul se pozitioneaza cu sezutul deasupra, astfel incat aburul ridicat sa ajunga la zona afectata de hemoroizi.
– Un masaj special al hemoroizilor externi si, pe cat posibil, si interni se realizeaza dupa defecare si spalarea riguroasa a zonei respective. Procedura se executa cu ulei de ricin, timp de 3 minute si se repeta zilnic cel putin o luna, pana la trei luni.
– Se prepara un ceai dintr-un amestec in parti egale de musetel, galbenele, coada-calului, coada-soricelului, pufulita si se bea neindulcit, un litru pe zi, in mai multe reprize. In paralel, extern, se fac spalaturi cu un ceai preparat din tataneasa, iar dupa uscarea zonei afectate se unge cu alifie de galbenele.
– Ceaiuri se mai pot prepara din seminte de secara sau din trei cozi de vinete la 500 ml de apa, in ambele optiuni planta fierbandu-se timp de
15-20 de minute la foc mic. Se consuma zilnic un litru de ceai, neindulcit, in mai multe reprize.
– Pentru bai de sezut, se fierb: praz sau seminte de pepene galben in amestec egal cantitativ cu macris sau marul-lupului (frunza si tulpini); sau radacina de tataneasa in amestec egal cu ghinda si scoarta de stejar; sau 10 capatani de usturoi pisate necuratate, cu radacina cu tot. In fiecare dintre formulele de mai sus fierberea dureaza 15 pana la 20 de minute, in 500 ml de apa, iar zeama obtinuta se bea calduta, neindulcita.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii