In prima decada a lunii noiembrie, editura Humanitas Fiction a lansat la Libraria de la Cismigiu romanul E-un rege nebun in Danemarca (traducere de Vlad Russo) de Dario Fo, scriitor italian distins cu Premiul Nobel pentru Literatura in 1997. In „E-un rege nebun in Danemarca” (parafraza a unei celebre replici din Hamlet), Dario Fo „reinvie zbuciumata epoca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, explorand povestea controversatului rege Christian al VII-lea si a sotiei sale, Caroline Mathilde, o poveste dramatica de iubire, infidelitate si nebunie”.
Din cronici de epoca si jurnale secrete, Dario Fo „recompune atmosfera stralucitoare de la Curtea regala a Danemarcei in secolul galant, retinand deopotriva intrigile amoroase si de palat ce roiesc in jurul lui Christian al VII-lea. Facem astfel cunostinta, rand pe rand, inclusiv prin portretele desenate de autor, cu regina Caroline Mathilde, sora regelui George al III-lea al Angliei, cu „Babatia” – regina-mama si mama vitrega a regelui –, cu medicul iluminist german Johann Struensee, cu intreaga protipendada a Curtii, plina de nobili retrograzi, dar si de figuri de reformatori, si, in sfarsit, cu fiul regelui Christian, Frederik al V-lea. In spatele acestui somptuos alai se fac simtite insa adancile framantari ale unei lumi pornite sa redefineasca „contractul social”, sub inraurirea ideilor iluministe. Iar, deasupra tuturor, Christian al VII-lea se dovedeste un rege clarvazator, infaptuind, in preajma sangeroasei Revolutii Franceze, propria sa „revolutie”, fara varsarea unui singur strop de sange: interzice tortura, aboleste le-garea de glie si privilegiile castei nobiliare, ba chiar instituie libertatea presei”. Fiindca, asa cum spune Dario Fo, „a fi nebun nu este neaparat un rau, ba uneori nebunii se dovedesc mai buni”. In acest caz, putem vorbi despre nebunie ca un soi de excentricitate pozitiva.
Dario Fo s-a nascut pe 24 martie 1926, in Lombardia. In 1950 a inceput colaborarea cu RAI, scriind texte satirice pe care le si interpreteaza ca actor. Dario Fo a fost si a ramas un om de teatru total: scrie textele, semneaza regia spectacolelor, joaca pe scena de multe ori ca unic actor. Piesele sale au la inceput o structura de farsa, scrise in raspar cu „teatrul burghez” al epocii, reinviind traditia italiana a improvizatiei din commedia dell”arte.
In 1969, Fo monteaza spectacolul Mistero buffo, cel mai mare succes al sau, care reunea texte in diferite dialecte recitate de un singur interpret: autorul insusi, dovedindu-se un critic necrutator al derapajelor politice din peninsula.
In anul 1997, Dario Fo a primit Premiul Nobel pentru literatura, acordat in virtutea faptului ca „urmand traditia saltimbancilor medievali, batjocoreste puterea, redandu-le celor asupriti demnitatea”.
In 2014 a publicat primul sau roman, bestsellerul international Fiica papei (La figlia del papa; Humanitas Fiction, 2016), urmat, de asemenea, de un bestseller, E-un rege nebun in Danemarca (C’è un re pazzo in Danimarca, 2015; Humanitas Fiction, 2017).
In 2017, la jumatate de an dupa moartea sa, survenita la 13 octombrie 2016, a aparut romanul Ca din intamplare, femeie. Regina Cristina a Suediei (Quasi per caso una donna. Cristina di Svezia), care este in curs de traducere la Editura Humanitas Fiction.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii