La drept vorbind, este foarte dificil sa despartim transant arta culinara si deci alimentele preparate (mai mult ori mai putin traditional) in stravechea bucatarie care exista in fiecare casa, de ceea ce putem numi foarte corect materia prima a hranei noastre de toate zilele. Iar acolo unde acest lucru totusi se produce, rezultatul nu e unul tocmai favorabil consumatorilor si un exemplu cat se poate de evident si la indemana il constituie, de pilda, diverse mezeluri ce mustesc de chimicale ori produse de patiserie preparate preponderent din ingrediente rafinate, „golite” de elementul natural, si surogate, inlocuitori etc., de asemenea obtinuti pe cale chimica. Asadar, chiar daca preferam alimentele preparate in bucatarie, sa ne intoarcem totusi la ingredientele naturale ale acestora, mult mai savuroase si categoric mai sanatoase!
Un prim exemplu, despre care am mai vorbit, dar care merita amintit permanent: „vedete” in special in regiunile nordice, fructele de merisor, alaturi de afine, macese sau catina alba, se numara printre cele mai sanatoase fructe de padure. Sunt bogate in substante antiinfectioase, precum vitamina C, care le confera proprietati curative fara concurenta. Fie ca sunt consumate proaspete, fie uscate, fructele de merisor constituie un imens rezervor de sanatate pe care nu ai voie sa-l ocolesti.
Nu de putine ori, in diverse patologii, dar si privitor la oamenii sanatosi obisnuiti sa consume produse cu continut mare de aditivi alimentari si alte E-uri, nu se recomanda sucurile sintetice (cu indulcitori artificiali, coloranti s.a.m.d.) sau prajiturile de cofetarie atat de savuroase, insa obtinute din aceleasi tipuri de ingrediente. Ei, bine, daca vorbim despre cele preparate din ingrediente naturale, acestea sunt permise!
De pilda, studiile au demonstrat ca merisorul determina o reducere semnificativa a incidentei cistitelor bacteriene si ca extractul din fructe de merisor si consumul a minimum 2 litri de apa pe zi reduc cu pana la 60% riscul aparitiei diferitelor tipuri de litiaza renala.
De asemenea, 3 pahare cu suc de merisor pe zi pot reduce nivelul de risc cardiac, datorita proprietatilor antioxidante ale fructului, care sporesc nivelul de HDL (colesterol bun). Foarte bogate in tanini (substante antibacteriene si antimicotice) si in flavonoide (substante cu efect antioxidant), frunzele si fructele merisorului sunt utile si in tratarea tuturor formelor de infectii reno-urinare.
Flavonoidele si saponinele continute in frunzele si fructele de merisor au totodata o puternica actiune diuretica, curatand rinichii de microlitiaza si fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor, iar taninii au o puternica actiune antibacteriana la nivelul intestinului si, totodata, o actiune astringenta, care normalizeaza tranzitul intestinal.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii