Qian-dao este un lac artificial creat in 1959 pentru construirea unui baraj pe raul Xin’an. Asa cum se procedeaza in majoritatea cazurilor de acest fel, o mare parte din valea in care se inaltau importante vestigii ale trecutului si localitati rurale au fost scufundate definitiv si mai pot fi admirate, eventual, doar… in costum de scafandru. Lacul se situeaza in provincia chineza Zhe-jiang, nu departe de Hang-zhou.
Imensa Cetate a Leului
Un obiectiv absolut fabulos din zona, vizibil pana la aparitia lacului artificial, era imensa Cetate a Leului, in urma careia astazi a ramas doar o mare intindere de ape presarata cu numeroase insule. De aceea, noua realizare energetica a primit numele de „Lacul celor o mie de insule” (mai exact, sunt 1078).
Cel mai surprinzator lucru, dupa deschiderea lacului pentru scufundari de cercetare arheologica si turistice, a fost descoperirea altor mari cetati scufundate, cum este He Cheng – dar Shi Cheng fiind de departe cea mai impunatoare. Alaturi de ele se afla insa alte 27 de orase mai „tinere”, precum si nu mai putin de 1377 de sate! In total, 50.000 hectare de teren agricol si cam tot atatea locuinte au fost inundate.
Shi Cheng si He Cheng au fost construite in timpul dinastiilor Han orientala (206 i.Chr.-220 d.Chr.) si Tang (618- 907), la poalele muntelui Wu Shi („muntele celor cinci lei”), fiind centrul politic, economic si cultural al provinciei Zhe-jiang. Din pacate, abia dupa desavarsirea proiectului socialist de realizare a uriasei surse de energie electrica, autoritatile si-au dat seama ce tezaur inestimabil au putut condamna la a se pierde in uitarea tacutelor adancuri de ape. Mai bine mai tarziu decat deloc, insa, au aparut planuri fie de aducere la suprafata a cetatii, fie de protejare in situ prin inconjurarea cu pereti grosi de beton si evacuarea apei din acest „clopot” de protectie.
Proiectul este insa nu doar foarte costisitor, ci si periculos, mai ales ca acum se pune si problema destinului vechilor vestigii odata ce ar reveni sa „respire” aerul atmosferei, dupa un contact indelungat cu apa. Asa ca, deocamdata, cea mai potrivita solutie este sa fie lasat totul in noul mediu, la 26-40 metri adancime, care il va conserva in felul sau; din pacate, departe de privirile oamenilor obisnuiti, fiind accesibil doar scufundatorilor.
Atlantida chineza
Intr-un fel oarecum asemanator faimoasei cetati incase Machu Picchu, si Cetatea Leului a fost redescoperita, dupa ce a suferit un tratament similar. Fondata acum peste 1600 de ani, ea a fost aruncata benevol si planificat intr-un nemeritat con de umbra, la 40 de metri sub apa „Lacului celor o mie de insule”, Qian-dao. Talia sa gigantica insa ii uimeste chiar si-asa pe cercetatori si pe turistii care se aventureaza in scufundari de agrement pentru a admira vechea constructie intinsa pe o suprafata echivalenta cu cea a 62 de stadioane de fotbal! Caci o realizare arhitecturala nu doar de proportii imense, ci si extrem de solida, care si-a putut etala valorile inestimabile trecand cu glorie prin timp, nu poate pieri atat de usor dupa doua milenii de existenta.
Am putea crede ca autoritatile chineze, initial urmarind numai construirea uriasei centrale hidraulice, regreta… tacit ca nu au luat masuri de protectie pentru stravechile vestigii inainte de inundarea lor. Poate si acesta este un motiv pentru care din anul 2001 este permisa scufundarea in lac pentru vizitarea cetatilor de sub ape, iar din 2005 departamentul turismului local a anuntat un eveniment de senzatie: descoperirea altor trei cetati scufundate.
Iar faptul ca scufundatori din lumea intreaga vin aici sa vada minunile protejate de ape si ca autoritatile cauta noi metode de conservare si prezentare pentru vizitatori a acestora spune foarte mult despre valoarea reala – nu materiala, ci culturala si spirituala – a fabuloaselor vestigii. Mai bine mai tarziu, decat niciodata…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii