• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Vampiri la Hollywood

Vampiri la Hollywood

31 ianuarie 2007
in Blitz
A A

Stranii creaturi ale noptii, insetate de sângele tinerelor fecioare si temându-se de lumina, vampirii au fost mereu un subiect favorit pentru realizatorii de filme. Nu este de mirare ca pe aceasta tema s-au „brodat” nu mai putin de 600 de filme, mai mult sau mai putin reusite. Ne-am propus ca, in cadrul acestei rubrici, sa va prezentam istoria celor mai celebre filme despre vampiri.

„Nosferatu” (1922)

      Primul film de referinta ce dezbate aceasta problematica este „Nosferatu”, regizat de germanul Friedrich Murnau, in 1922. Departe de a fi un simplu film de groaza, creatia lui Murnau atinge, sustin criticii, dimensiunile unei capodopere, situându-se printre peliculele ce au ridicat expresionismul german la rang de arta. Filmul reda aventura unui cuplu din clasa medie americana, care, invitat de catre misteriosul conte Orlock la castelul sau, traieste o poveste terifianta, in care se imbina elemente din romanul gotic englezesc, traditia slava a vampirilor precum si din folclorul german referitor la „oamenii-lup”.

„Dracula” (1931)

      In anul 1931 apare primul film purtând titulatura „Dracula” film ce va prilejui actorului american de origine româna Bela Lugosi un rol de exceptie. Dar, desi a imprumutat titlul de la cartea irlandezului, filmul reflecta mai curând povestea lui Jack Spintecatorul! Sosit la Londra de pe indepartatele plaiuri transilvane, contele Dracula incepe sa-si caute victimele pe strazile cetoasei urbe. Incercarea de a o seduce pe frumoasa Mina va stârni reactia prietenului acestuia, faimosul vânator de vampiri Van Helsing, care isi da imediat seama ca are inainte un adversar redutabil, pe care, cu ajutorul armelor clasice – crucea si funia de usturoi, va reusi sa-l distruga, intr-un final apoteotic.

„Horror of Dracula” (1958)

      Acest film a reprezentat, in domeniul filmelor cu vampiri, detronarea „printului intunericului – Bela Lugosi” si inlocuirea lui cu un actor la fel de talentat – Christopher Lee. Istoria tenebrosului conte capata acum noi valente. Aflat pe patul de moarte, contele Dracula este sfatuit de slujitorul sau Anton sa caute nemurirea sorbind sângele fecioarelor. Aceeasi „eminenta cenusie” ii sugereaza sa plece in Italia, unde „traiesc numai inocente fete catolice”. Gazduit de o familie aristocratica din Napoli, care are patru fete de vârsta maritisului, contele le va raspune pe rând, doar mezina fiind salvata in extremis.

„Nosferatu” (1979)

 Initial, filmul s-a vrut un remake al capodoperei lui Murnau, dar regizorul Werner Herzog a preferat sa aleaga un alt scenariu. In filmul sau, Nosferatu, interpretat de Klaus Kinski, este mentorul lui Helmuth Ganz, un tânar nobil austriac care poposeste, pentru câteva zile, la castelul transilvan al lui Nosferatu. Dar personajul-cheie al filmului este sotia lui Ganz, interpretata de foarte tânara pe atunci Isabelle Adjani. Frumusetea ei aproape ireala reuseste sa-l farmece in asa masura pe Nosferatu incât acesta se indragosteste de ea, fiind capabil ca in schimbul unui sarut, sa renunte la nemurirea pe care conditia sa i-o asigura.

„Bram Stoker's Dracula” (1992)

Beneficiind de regia lui Francis Ford Coppola si de o distributie de zile mari, in care se remarca Gary Oldman, in rolul lui Vlad Dracula, si Winona Ryder, serafica Elisabeta, sotia domnitorului, aceasta noua ecranizare a romanului lui Stoker ilustreaza mitul vampirului exact cum l-a vazut prolificul scriitor irlandez. Blestemat de preotimea din Tara Româneasca pentru faptele sale de cruzime, Vlad Dracula isi vinde sufletul fortelor intunericului, in schimbul obtinerii nemuririi, ca vampir. Peste secole, il reintâlnim neschimbat, primindu-l la castelul sau din Carpati, pe tânarul avocat Jonathan Harker (Keanu Reeves), de sotia caruia se indragosteste. Cel care ii va veni de hac contelui Dracula va fi acelasi dr. Van Helsing, interpretat, de aceasta data de Anthony Hopkins.

„Interviu cu un vampir” (1994)

Daca toate filmele cu vampiri de pâna atunci fusesera inspirate, mai mult sau mai putin, de romanul lui Bram Stoker, „Interviu cu un vampir” are ca punct de plecare nuvela scriitoarei americane Anne Rice. De asemenea, fundalul modernul San Francisco, unde un tânar reporter (Christian Slater) asculta uimitoarea marturie a bizarului personaj Louie (interpretat de Brad Pitt), marturie ce incepe o data cu… moartea acestuia, in 1791, si transformarea sa in vampir! De remarcat duetul pe care Pitt il face cu Tom Cruise, care joaca aici rolul vampirului Lestat, personaj diabolic ce ii va dirija, peste veacuri, destinul, ca un veritabil Mefisto. Acest duet va fi zguduit de drame pasionale, provocate de iubirea pentru fecioare neprihanite, dar si de interventia unui personaj controversat, – Armand, jucat de Antonio Banderas. Desigur ca, intr-o buna traditie americana, finalul este cu „happy-end”, Binele invingând Raul, iar temutul Lestat fiind pedepsit pentru faradelegile sale, in conditiile in care cunoasterea sentimentului iubirii adevarate il va elibera pe Louie de stigmatul de vampir.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii 05 – 11 februarie

Urmatorul Articol

Amicii si inamicii din farfurie

Articole Similare

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Urmatorul Articol

Amicii si inamicii din farfurie

Tandem de soc impotriva osteoporozei

Spectacol de miraj si feerie

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.