In mod justificat, astazi se vorbeste din ce in ce mai frecvent despre impactul modului de alimentatie asupra sanatatii. Un proverb spune ca „omul isi sapa groapa cu gura”, asadar mancarurile tot mai rafinate, cu gusturi, arome, culori si combinatii cat mai sofisticate, ne pot aduce si nenumarate boli, unele dificil sau imposibil de vindecat. In aceeasi masura insa, hrana ne poate fi leac, pentru redobandirea sanatatii ori prevenirea afectiunilor. Cateva repere ale acestui tip de „tratament” fara medicamente, dar adoptand o alimentatie corecta – in cele ce urmeaza.
Energie de la bucatarie
Alimentatia are rolul de a furniza energia necesara bunei functionari si intretinerii organismului. Aceasta energie se prezinta sub trei forme: glucide (in orez, paste fainoase, zaharuri), lipide (in uleiuri si in toate produsele grase) si proteine (in carne, cereale si anumite legume, ca fasolea). Aceste molecule, care la modul ideal ar trebui sa ne furnizeze (in ordinea enumerarii de mai sus) 50%, 35% si respectiv 15% din carburantul organismului, sunt degradate in toate celulele corpului nostru, asa incat nimic nu poate functiona fara ele.
In consecinta, daca nu-i furnizam corpului suficienta energie, acesta recurge automat la propriile rezerve interioare, acoperind astfel necesarul zilnic, atata timp cat exista resurse. Toate acestea presupun insa dependenta de mai multi factori – varsta, tipul de activitate depusa, starea sanatatii etc. – nefiind vorba despre un simplu automatism.
Pe langa glucide, lipide si proteine, exista si elemente indispensabile organismului, chiar daca ele nu-i furnizeaza energie. Este vorba despre moleculele care intervin in multimea de reactii chimice din corp – treisprezece vitamine, unele pe care le gasim in carne, altele in fructe si in legume… In concluzie, fiecare individ, daca doreste sa se pastreze sanatos, ar trebui sa manance cate putin din fiecare produs alimentar natural, intre acestea aflandu-se obligatoriu minimum cinci fructe si legume, zilnic.
Vegetale, carne, lactate
Asadar, multe fructe si legume, putina carne, putina branza – totul stropit cu ulei de masline. Este ceea ce se cheama „regim mediteranean”: alimente variate si putina materie grasa, bazata pe un ulei vegetal. Materiile grase, chiar daca au un continut de energie foarte ridicat, sunt indispensabile organismului; evident, fara a abuza de ele. In plus, uleiurile vegetale, spre deosebire de grasimile de origine animala (unt, grasimea pro-priu-zisa din carne etc.), contin foarte putini acizi grasi saturati, care produc in artere acele depuneri sau cheaguri, marind astfel riscurile unui accident vascular cerebral sau orice fel de accident cardio-vascular.
Totusi, este o mare eroare sa se elimine cu totul din alimentatie produsele de origine animala, chiar daca acestea sunt aparent suplinite cu vegetale. Si iata de ce! Referitor la cele treisprezece vitamine: unele se gasesc in vegetale, altele provin din peste si din carne. Vitamina B12, care permite fabricarea ADN-ului (molecula purtatoare a informatiilor noastre genetice), se ia in primul rand din carnea de rumegatoare si din lactate. La fel, mineralele: calciul, indispensabil in fabricarea si intarirea sistemului osos, mai ales in adolescenta, il gasim in cantitate considerabila in iaurt. In fine, fara proteinele din carne, nu am avea suficiente „materii prime” pentru fabricarea proteinelor propriului nostru corp. De exemplu, cele din fibrele musculare sau hemoglobina, care transporta oxigenul in sange.
Maria-sa, micul-dejun
Ce-i de facut? Categoria de persoane care exclud din alimentatie orice produs de origine animala a fost numita a vegetalienilor. Daca se omite doar carnea, dar se consuma lactate, oua si peste, vorbim despre vegetarieni, acestia beneficiind de toate elementele necesare unei bune dezvoltari si functionari a organismului. Conteaza totusi si cum anume mancam.
Micul-dejun este foarte important. Cand ne trezim, ne aflam dupa 8-12 ore de asa-numit „post nocturn”, pe durata caruia rezervele de energie si de vitamine s-au epuizat. Pentru a reveni la nivelul normal, trebuie sa asimilam prin hranire circa 25% din energie zilnica totala. Este foarte important, mai ales pentru persoanele care depun efort intelectual ridicat (de pilda, elevii, studentii etc.), deoarece pentru a intelege si a memora bine, creierul are nevoie de carburant suficient, de la primele ore ale diminetii.
O masa ideala ar fi alcatuita dintr-un produs pe baza de cereale (pentru energie), un produs lactat, un fruct sau un suc de fructe, pentru aportul de vitamine si minerale. Inca o recomandare importanta: micul-dejun nu trebuie consumat in graba, in cateva minute, ci poate fi „intins” pe toata durata diminetii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii