Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate fi vizitata si virtual, prin-tr-o platforma interactiva lansata de catre Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din municipiu.
Vizitatorii punctului muzeal pot vedea, printre altele, sala de clasa, locuinta învatatorului si expozitia scolara care cuprind piese si documente reprezentative pentru istoria învatamântului confesional românesc ortodox din zona, precum banci originale care dateaza de la sfârsitul secolului XIX-începu-tul secolului XX, rechizite, manuale, carti religioase, registre, fotografii, mobilier de epoca, dar si obiecte per-sonale ale învatatorului.
Scoala a functionat din 1799 pâna în 1872, când a intrat în reparatii, iar în 1874 a fost închisa, elevii români fiind nevoiti sa învete la scolile de stat în limba maghiara. Ulterior, imobilul a gazduit, ani de zile, birourile administrative ale oborului de vite din apro-piere, iar apoi a fost locuita de mai multe familii de romi.
În anul 2003, cladirea a intrat în administrarea Muzeului National al Carpatilor Rasariteni, iar ulterior a fost reabilitata cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National si transformata în muzeu în anul 2011.
„Cladirea Primei Scoli Românesti din Sfântu Gheorghe începea sa prinda contur din 15 iunie 1799. Iar în vremurile acelea în care se scriau primele rânduri din istoria scolii, principalul focar de cultura era Biserica, cea care a coagulat în jurul sau o intensa viata comunitara. În urma Edictului de Toleranta din anul 1781, emis de împaratul austriac Iosif al II-lea, potrivit caruia românii din Transilvania aveau voie sa-si construiasca biserica din piatra daca parohia era formata din minimum 50 de familii, se ridica «Biserica din Deal», aflata în vecinatate. Putem spune ca acest aspect a fost începutul învatamântului confesional din arcul intracarpatic, aparitia primelor biserici românesti în judetul Trei Scaune fiind strâns legata de aparitia primelor focare de cultura – Scolile Confesionale Ortodoxe. Primele scoli atestate documentar pe teritoriul judetului Covasna sunt Zagon, la 1540, Araci, la 1700, Belin, la 1774, Covasna, la 1790 si Sfântu Gheorghe, la 1799”, mentioneaza reprezentantii muzeului. În prezent, în cadrul punctului muzeal sunt organizate tururi ghidate, ateliere creative pentru copii, precum ateliere de scriere cu pana, cu toc si penita, ateliere de scriere pe tablite, precum si diverse activitati cultural-literare si educative. Turul virtual poate fi facut accesând platforma https://ivm-360.com/ tours/primascoala8/.
Cele mai frumoase traditii
Expozitia „Cele mai frumoase traditii”, care exploreaza bogatia obiceiurilor si a valorilor spirituale transmise de-a lungul generatiilor în spatiul românesc, se deschide din 28 noiembrie, la Art Safari (Bucuresti, Str. Lipscani, Nr. 18-20).
Lucrari semnate de nume mari precum Andy Warhol, Henri Matisse, Marius Bunescu, Ion Mirea Viorel Marginean si multi altii vor putea fi admirate de joi pâna duminica, pâna pe 15 decembrie, transmite Agerpres.
„Publicul va putea, astfel, sa înteleaga mai bine atât simbolistica iconografiei ortodoxe din perspectiva scenelor asociate cu nasterea lui Hristos, cât si relevanta colindelor românesti ce surprind într-o maniera populara sacralitatea ortodoxa. Pe lânga textele si melodicitatea colindelor, la realizarea unei atmosfere de sarbatoare contribuie si obiectele simbolice, precum costumele populare traditionale sau instrumentele folosite de colindatori. Expozitia îsi propune, asadar, sa-i insufle publicului emotiile specifice sarbatorii Craciunului, o perioada caracterizata de speranta, de bucurie si de iubire”, a declarat curatorul expozitiei, Cristian Vechiu.
O sectiune speciala în cadrul expozitiei este dedicata peisajelor de iarna care îmbogatesc arta româneasca, Viorel Marginean, Marius Bunescu, Dimitrie Gavrilean, Gheorghe Vraneantu, Ion Mirea fiind câteva dintre numele selectate.
Publicul este invitat sa descopere si obiecte si costume valoroase din patrimoniul Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, reprezentative pentru portul de iarna si de sarbatoare al românilor din diverse regiuni ale tarii.
NICUSOR DINCA
Comentarii