Aflata în cartierul cunoscut drept „Târgul Cucu” din municipiul Iasi, Manastirea Golia, cu obste de calugari, are hramul „Inaltarea Domnului”. Numele asezamântului vine de la marele logofat al Moldovei, Ioan Golia, care în jurul anului 1550 a ctitorit o biserica de piatra pe locul unde se afla o biserica de lemn.
In anul 1606 biserica este închinata Manastirii Vatoped de la Sfântul Munte, dar locasul cade în ruina. De aceea, între 1650-1653, Vasile Lupu hotaraste reconstructia locasului, lucrarile fiind terminate de fiul domnitorului, Stefanita Voda.
Actualul asezamânt ecleziastic are aspectul unei fortarete medievale tipice. Biserica se deosebeste în totalitate de specificul constructiilor ortodoxe moldovenesti prin arhitectura. Reprezinta o îmbinare de stiluri renascentist si bizantin, realizare rezultata din patrunderea Renasterii târzii în Principatele Române.
Planul exterior este rectangular, cu ziduri înalte, sprijinite de pilastri de factura corintica de peste 12 metri înaltime, ancorati în cornisa. Deasupra se înalta turlele, fiecare constituind un unicat, dar diferentiate între ele, ceea ce atesta faptul ca au fost realizate în etape diferite în timpul mai multor restaurari.
Biserica are 30 de metri înaltime, 40 de metri lungime si 13 metri latime. In partea de apus exista un pridvor prin care se face accesul, iar interiorul, de factura bizantina, este împartit în pronaos, naos si Altar. Pridvorul are doua intrari, fiind separat de restul interiorului printr-un perete masiv. Pronaosul este de plan patrat cu bolta realizata prin suprapuneri succesive de arcuri alaturate, sistemul de boltire fiind folosit si în naos, si în Altar. Dupa o mica încapere – gropnita – se trece în naosul bisericii cu abside laterale. Altarul fiind acoperit cu o turla este foarte luminos.
Printre obiectele de pret, se remarca în pronaos policandrul, iar în fata Altarului patru sfesnice deosebite. Usile de acces spre pridvor si pronaos sunt înconjurate de sculptura în marmura, împodobite în partea superioara cu stema Moldovei.
Conform unei inscriptii, pictura initiala apartine unui mester, Matei, si lucrarea a fost refacuta în 1754 si 1838 în întregime.
La 40 de metri de incinta se afla Turnul Goliei, înalt de 29 de metri, cu un gang de intrare în incinta. Alaturi de turn se afla prima casa de apa din Iasi, cu fântâna turceasca în exterior. In incinta se mai afla o casa cu coloane, din secolul al XVIII-lea, în care a locuit temporar Ion Creanga, si staretia care adaposteste Paraclisul „Brâul Maicii Domnului”.
Inchisa între 1900-1947, manastirea care fusese admirata de Paul de Halep si de Tarul Petru I, devine biserica parohiala, dar dupa 1990 îsi reocupa statutul si, din 1992, este manastire misionara.
IRINA STOICA
Comentarii