Potrivit specialistilor, antibioticele reprezinta medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv si la nivelul întregului organism, iar administrate în mod curent sporesc rezistenta corpului la infectii si scad în timp eficienta altor tratamente. Trebie sa recunoastem ca, la cel mai mic semn de raceala sau atunci când ne doare maseaua, dam fuga la sertarul cu antibiotice ori la cabinetul medicului, în speranta sa primim o reteta care sa cuprinda cele mai puternice medicamente pentru a ne anula durerea în cel mai scurt timp.
Totusi, multi dintre noi nu ne oprim aici si asociem orice mica durere de cap cu o imensa migrena care nu-si gaseste leacul decât într-un pumn de pastile. Astfel de gesturi nu ramân însa fara consecinte, tin sa ne avertizeze specialistii. Lupta cu bacteriile devine din ce în ce mai anevoioasa, deoarece antibioticele creeaza un mediu propice dezvoltarii de noi tulpini care nu mai pot fi îndepartate cu medicatia existenta, potrivit Mediafax. În general, tratamentul cu antibiotice este administrat cu scopul distrugerii bacteriilor nocive ce ataca corpul, însa, din cauza modului în care actioneaza, acestea afecteaza întreg spectrul de bacterii prezente în organism, inclusiv cele benefice de la nivelul florei intestinale. Desi antibioticele sunt privite ca fiind o solutie rapida în cazul problemelor medicale persistente, administrate în mod recurent sporesc rezistenta corpului la infectii si scad în timp eficienta altor tratamente.
Se considera ca e foarte potrivit sa cunoastem în orice moment câteva dintre problemele cu care ne putem confrunta atunci când facem abuz de antibiotice:
Afectiuni ale stomacului – cel mai des întâlnite efecte negative ale antibioticelor (aproape 10%) sunt dezechilibrele digestive, starile de greata si ameteala. Acestea sunt provocate de inflamatii ale intestinului, ce apar ca urmare a dezechilibrului la nivelul bacteriilor saprofite aflate în stomac. Organismul îsi pierde astfel abilitatea de a retine apa si nutrientii în corp, iar pacientul este supus unei stari cronice de deshidratare.
Candidoza – în special în cazul femeilor, tratamentul cu antibiotice poate actiona asupra florei vaginale, provocând cresterea si dezvoltarea micozei Candida, prezenta în mod natural, în stare latenta, în organism. Antibioticele pot favoriza si agrava candidozele, astfel ca 10% din persoanele afectate se confrunta cu aparitia si raspândirea acestei afectiuni atât la nivel vaginal, cât si în cavitatea bucala sau pe piele.
Afectiuni respiratorii – în urma folosirii constante a antibioticelor, adultii se pot confrunta cu probleme respiratorii, deoarece peretii plamânilor sunt afectati. Mai mult decât atât s-a demonstrat ca administrarea antibioticelor la o vârsta frageda creste riscul aparitiei astmului sau a altor afectiuni, precum alergiile sau sinuzitele cronice.
Scaderea imunitatii – în cea mai mare parte, flora intestinala este responsabila si de mentinerea unui sistem imunitar sanatos si eficient. Dezechilibrele pe care administrarea de antibiotice le produce se extind si asupra sistemului de aparare, deoarece flora intestinala nu mai poate sintetiza imunoglobulinele, cu rol esential în combaterea agentilor patogeni. În acelasi timp, acest lucru mareste si riscul dezvoltarii de noi tulpini de virusi care se opun viitoarelor tratamente.
Afectiuni ale rinichilor – utilizarea antibioticelor creste riscul instalarii insuficientei renale si a pietrelor la rinichi, astfel ca substantele nocive se depun în numar tot mai mare la nivelul tractului urinar, crescând expunerea în fata pericolului unei noi infectii.
Alergii – persoanele care aleg sa urmeze tratamente cu antibiotice pot dezvolta reactii alergice cauzate de colorantii chimici si de aditivii continuti de acestea.
Administrarea constanta a antibioticelor afecteaza functionarea normala a organismului, produce disfunctii fiziologice si scade capacitatea de aparare la nivel celular. O modalitate eficienta de a combate aceste efecte nefavorabile o reprezinta întarirea sistemului imunitar din interior.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii