Fenomenul adictiei sau dependenta de substante si actiuni repetitive ce determina un consum irational si tot mai sporit se stie ca genereaza aproape fara exceptie reactii si manifestari catastrofale pentru victima, dar si pentru cei din preajma sa.
Pentru a ajuta, trebuie mai intai sa recunoastem semnele problemei, insa dupa ce am inteles exact ce inseamna a fi dependent. Nu este deloc simplu, deoarece aceasta chestiune adesea este minimizata sau ascunsa sub covor, dar dependentele constituie un flagel pretutindeni in lume si fiecare dintre noi poate fi confruntat cu ele intr-o zi.
Dependenta este pierderea controlului asupra unei substante psihoactive (sau/si, mai nou, a unui dispozitiv, a unui comportament), care permite aparitia unor manifestari iresponsabile, agresive pana la violenta. De fapt, ce inseamna pierderea controlului? Daca, spre exemplu, imi folosesc telefonul mobil, este uz.
Daca nu reusesc sa gestionez in mod echilibrat, rational timpul petrecut pe telefonul mobil, intru intr-un comportament care provoaca dependenta. Potrivit specialistilor, aceasta este o tulburare complexa, deoarece are doua laturi: o latura de boala si una de „comportament social”, si anume modul in care dependentul interactioneaza cu lumea, in general si cu cei apropiati.
Anumite medii sociale, anumite grupe de varsta sunt mai expuse riscurilor de dependenta, dar pentru clinician nu exista neaparat predispozitii, ci mai degraba vulnerabilitati.
Vulnerabilitatile sociale inseamna ca, in functie de mediul social, in functie de conditiile de viata, pot exista repere evidente, insa exista si vulnerabilitati psihologice, daca spre exemplu cineva a suferit o trauma, daca are dificultati in familie si asa mai departe.
De asemenea, sunt vulnerabilitati fiziologice, genetice; nu se cunoaste o gena a dependentei, dar exista parametri care inseamna ca nu avem aceeasi structura fizica si ca nu reactionam in mod similar la substanta. Deci, ceea ce inseamna efect pozitiv la un individ poate fi negativ la altul. Totusi, se remarca o constanta: in adolescenta apar majoritatea riscurilor de dependenta.
Cum se recunoaste o persoana dependenta? In caz de indoiala, este necesara monitorizarea comportamentului victimei, in special daca isi pierde controlul. Exista semne ce arata ca persoana nu este in stare sa se ridice la nivelul controlului, chiar daca afirma categoric ca vrea sa-l aiba.
La un moment dat, dependentul poate afirma ca este de acord sa urmeze anumite reguli, dar nu ca se angajeaza de pilda sa nu mai bea, in aceeasi seara cand o va face.
Acestea sunt semnele cele mai evidente ale dependentei, spun medicii. Exista si semne fizice pentru anumite dependente: delir la intoxicatia alcoolica, euforie la un produs precum canabisul, stari de excitare la stimulatoare precum cocaina. Daca aceste semne au fost reperate si persista, subiectul poate fi abordat pentru terapia specifica.
Problema iubirii este foarte importanta in terapia contra adictiilor, atrag atentia specialistii. Exista numeroase aspecte care fac ca persoana dependenta sa se simta vinovata. Oricum, in orice context, iubirea trebuie sa fie prezenta, fie si numai ca gestul simplu al unei strangeri de mana.
Desigur, nu este neaparat suficient si, mai presus de toate, nu o poate face in locul celui afectat. E nevoie de un echilibru real intre acceptarea neputintei si a fi cu adevarat prezent activ, in pofida a ceea ce este fundamental.
In schimb, ruperea relatiilor, amenintarea instrainarii pot actiona si ca un declansator al reactiilor nedorite. Trebuie ca apropiatii dependentului sa fie foarte atenti si sa evite obligatoriu pornirea-capcana de a-l soma pe acesta. „Opreste-te, fiindca altfel!…”
Daca dependentul isi recunoaste boala si accepta sa discute despre ea, sunt posibile mai multe lucruri. Majoritatea dependentilor scapa fara a consulta profesionisti. Pentru anumite dependente, ca fumatul sau cea de telefonul mobil, este posibil sa se rearanjeze mediul de viata, imprejurimile.
Cu o mica diferenta de intensitate, nu e nevoie de o consultare prealabila in acest sens. Cu cat intram insa mai mult in aspecte complexe in care apar probleme psihopatologice, povesti de viata, vulnerabilitati, cu atat mai greu va fi sa iesim din ele. In asemenea cazuri, cea mai potrivita este supravegherea de specialitate, tratamentul prescris de medic putand ajuta la reducerea efectelor dependentei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii