Despre pericolele majore ale abuzului de alcool nu mai e nevoie sa aducem detalii, acest fenomen foarte extins în lume fiind foarte bine cunoscut, cu toate efectele sale nocive, nu doar asupra sanatatii fizice, psihice si intelectuale, ci si în plan familial, social, profesional etc.
„Combinatia” 14-21-30, riscuri majore
Din pacate, nu e vorba numai despre un consum exagerat si regulat. Consumul de alcool, chiar si în cantitati moderate, a fost asociat cu schimbari produse asupra structurii creierului si cu o crestere a riscului de degradare a functiilor acestuia, informeaza Reuters, citând un studiu desfasurat timp de 30 de ani în Marea Britanie, ale carui concluzii au fost publicate recent.
Cercetarea, care a analizat creierele a 550 de persoane de vârsta a doua, a descoperit ca persoanele care consumau cele mai mari cantitati de alcool aveau un risc crescut de atrofie hipocampica – o forma de deteriorare a creierului care afecteaza memoria si orientarea în spatiu. Persoanele care obisnuiau sa bea, în medie, peste 30 de unitati pe saptamâna prezentau cel mai mare risc, însa si cei care erau consumatori medii – între 14 si 21 de unitati pe saptamâna – aveau un risc mult mai mare de a dezvolta atrofie hipocampica în comparatie cu subiectii abstinenti, au notat oamenii de stiinta.
Declin cognitiv ireversibil
Cercetatorii de la Universitatea Oxford si University College London au declarat ca aceste rezultate sustin reducerea limitei maxime de consum la 14 unitati de alcool pe saptamâna, atât pentru barbati, cât si pentru femei, prevazuta în ghidul guvernamental de recomandari medicale din Marea Britanie, însa pun la îndoiala limitele recomandate în Statele Unite.
Ghidul guvernamental din Statele Unite sugereaza ca pâna la 24,5 unitati de alcool pe saptamâna reprezinta o limita sigura pentru barbati, însa recenta cercetare a relevat un risc crescut privind schimbarile produse asupra structurii creierului la doar 14-21 de unitati pe saptamâna.
O unitate este definita prin 10 mililitri (ml) de alcool pur. Un pahar mare cu bere contine circa doua unitati de alcool, iar o sticla cu vin are în jur de noua unitati de alcool.
Studiul a analizat date masurate în mod repetat în decursul a 30 de ani, între 1985 si 2015, privind consumul saptamânal de alcool si performantele cognitive în cazul a 550 de barbati si femei, având o stare buna de sanatate si vârsta medie de 43 de ani la începutul cercetarii.
La finalul analizei a fost efectuata o examinare RMN a creierului fiecarui participant, iar dupa adaugarea unor factori precum sexul, educatia, categoria sociala, activitatea fizica si sociala, fumatul, riscul de accident vascular cerebral si istoricul medical, oamenii de stiinta au descoperit ca un consum ridicat de alcool a fost asociat cu o crestere a riscului de declin cognitiv. Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu degradarea „integritatii materiei albe”, un factor descris de cercetatori drept critic în ceea ce priveste functia cerebrala.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii