• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Alimente bune la inima

Alimente bune la inima

4 martie 2004
in Consultatii fara plata
A A

          Lapte: lapte smântânit, iaurt preparat din lapte degresat, lapte batut, brânza slaba de vaca, zer.
          Carne si peste – carne slaba de vaca, vitel, gaina sau pui (fara piele), peste alb (biban, lin, stiuca, salau) fiert în apa, fript la gratar, rasol sau perisoare dietetice.

          Lapte: lapte smântânit, iaurt preparat din lapte degresat, lapte batut, brânza slaba de vaca, zer.
          Carne si peste – carne slaba de vaca, vitel, gaina sau pui (fara piele), peste alb (biban, lin, stiuca, salau) fiert în apa, fript la gratar, rasol sau perisoare dietetice.
          Oua – albusul este permis fara nici o restrictie (spuma de fructe, sufleuri, biscuiti, bezele etc.); galbenusul însa, fiert moale, e de preferat sa intre în meniu doar de maximum doua ori pe saptamâna.
          Pâine – alba sau integrala, de grâu, de secara sau graham, trebuie restrictionata la 100-200 g si consumata fie prajita, fie veche de 1-2 zile (deci nu foarte proaspata sau calda).
          Legume – acestea trebuie sa aiba cea mai mare pondere la masa cardiacului, putând fi consumate proaspete sau fierte în aburi (în oala sub presiune); cele mai recomandate sunt: spanacul, loboda, laptuca, varza, morcovii, ardeii, rosiile, fasolea verde, cartofii – preparate sub forma de salate, soteuri, pireuri sau fierte a la grec. Trebuie excluse însa din alimentatia bolnavului de inima legumele foarte bogate în celuloza, ele fiind greu digerabile: fasolea uscata, telina (ca salata de cruditati), ridichile, lintea, mazarea.
          Supe, ciorbe, borsuri – sunt recomandate doar cele de legume (limpezi, supele-crema) sau cele de carne slaba ori de peste, cu perisoare dietetice.
          Grasimi – acestea trebuie reduse la maximum, fiind acceptate în salate si mâncaruri doar cele de origine vegetala, bogate în acizi grasi polinesaturati (ulei de porumb, de floarea-soarelui, de masline, margarina etc.).
          Condimente – doar plante aromatice.
          Fructe – sunt indicate doar cele cu un continut redus de glucide si grasimi, cum ar fi: merele, portocalele, ciresele, capsunele, zmeura, pepenele verde, afinele, coacazele, piersicile.
          Bauturi – nu trebuie facute restrictii, se bea de sete, ori de câte ori e nevoie (este un lucru permis si hipertensivilor, cu conditia ca lichidul sa nu fie baut în cantitate mare o data; cosmarul cardiacilor ca sunt condamnati sa rabde de sete pe caldura este o notiune depasita din punct de vedere stiintific). Sunt permise: ceaiuri de plante, sucuri de legume sau fructe, apa minerala plata, saraca în Na. În timp ce sucurile de legume si fructe se pot administra între mese sau la masa, apa se recomanda a fi bauta la sfârsit, pentru a nu dilua sucurile gastrice si, implicit, pentru a nu îngreuna digestia.
          Cafeaua naturala (cu sau fara cofeina) poate fi, dupa caz, permisa celor care sunt obisnuiti cu ea, dar nu mai mult de o cescuta pe zi. Este permisa si o cantitate mica de alcool (vin sec, un pahar de 200 g la masa principala, de doua, cel mult trei ori pe saptamâna).
          
          Iaurtul, un antibiotic usor
          
          Cercetari relativ recente au demonstrat ca iaurtul, administrat ca atare sau în stare liofilizata, are, pe lânga alte calitati, si o usoara activitate antibiotica. Cea mai importanta valoare a sa pentru sanatate consta însa în faptul ca regenereaza flora intestinala, în special dupa tratamente îndelungate cu antibiotice, motiv pentru care se si recomanda sa însoteasca administrarea acestora.
          Dovada ca este un aliment foarte usor de digerat si, totodata, favorabil reglarii functiilor metabolice este faptul ca iaurtul se introduce în alimentatia copilului sub un an, desi acesta beneficiaza de o cantitate de suc gastric redusa, iar activitatea gastrica este abia în formare. Dar, în general, iaurtul are meritul de a regulariza functia intestinala, de a stimula secretia pancreasului si de a usura digestia alimentelor, în special a celor bogate în amidon.
          Nu întâmplator, iaurtul, recunoscut pentru calitatile sale dietetice, se recomanda în majoritatea afectiunilor hepatice, cardiovasculare si gastro-intestinale, atât la adulti, cât si la copii. Ca si celelalte produse ale laptelui, iaurtul are o valoare nutritiva destul de ridicata. O suta de grame de iaurt au o valoare nutritiva comparabila cu cea a unui ou de gaina, sau a 50 g ficat de vaca, de rinichi, carne slaba de vaca, de oaie, de vitel etc. Iaurtul contine proteine de clasa întâi, grasimi si glucide, usor asimilabile de catre organism. În acelasi timp, este bogat în elemente minerale – sodiu, calciu, potasiu, fosfor, iod, fluor etc. -, precum si în vitaminele B, C, D si A, atât de necesare bunei functionari a organismului. Alaturi de lapte si brânzeturi, el reprezinta una dintre cele mai bogate surse de calciu pentru om.
          Proteinele din iaurt, la fel ca si cele din lapte, contin toti aminoacizii esentiali, în proportii optime. Datorita acestui fapt proteinele respective au o valoare nutritiva ridicata, ocupând alaturi de cele din ou un loc de frunte în ierarhia valorii biologice a proteinelor alimentare.
          
          Renuntati la automedicatie
          
          Anotimpul rinofaringitelor este în toi si, conform statisticilor din ultimii ani, si consumul de antibiotice creste. Recurgând la automedicatie, multe persoane considera ca medicamentul cel mai potrivit în cazul rinofaringitelor este Ampicilina, Tetraciclina sau cine stie ce alt antibiotic de ultima generatie. Dar, dupa cum afirma medicii si dupa cum evidentiaza tot statisticile medicale, majoritatea rinofaringitelor sunt de origine virala, iar antibioticele nu au efect asupra virusilor care le produc. De obicei, antibioticele nu sunt recomandate chiar de catre majoritatea medicilor, de teama ca pacientii cu rinofaringita sa nu faca alte complicatii. Dar numai ei sunt în masura sa aprecieze când e nevoie de administrarea antibioticelor si când nu. Uneori cedeaza la insistentele pacientilor, care „au încredere doar în antibiotice”, când li se recomanda un tratament „pentru raceala”.
          Riscurile abuzului de antibiotice pe parcursul sezoanelor reci (toamna-iarna-primavara) nu sunt însa de neglijat. Reactiile alergice (în special în cazul copiilor, batrânilor si gravidelor) si, la fel de grav, dobândirea rezistentei la antibiotice sunt pericole reale care, în situatii grave de sanatate, îsi spune cuvântul.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Pateu de iepure de casa sau vânat

Urmatorul Articol

Piure de castane

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Piure de castane

Crochete de cartofi

Salata de praz cu maioneza

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.