Ca este adevarat ori o impresie indusa de-a lungul timpului prin diverse mesaje, ideea ca boala imposibil de stapânit si care duce inevitabil spre deces este cancerul înspaimânta pe oricine. De aceea, în mod firesc, cauzele acestui flagel sunt cautate în toate potentialele aspecte nefaste din viata noastra.
Cancerul poate proveni din multe substante; inclusiv din consumul regulat al unor alimente comune. Chiar si când credem ca avem o dieta sanatoasa, trebuie sa ne protejam, deoarece multe dintre ele pot transporta substante ce pot creste riscul de a dezvolta cancer.
Ca regula generala si pentru a ne asigura ca mâncam cât mai sanatos posibil, este indicat sa nu consumam alimente procesate sau semipreparate.
Va prezentam mai jos o scurta lista cu produse comune, despre care specialistii si cercetatorii în domeniul sanatatii alimentare spun ca ar avea un potential cancerigen, în cazul unui consum constant, îndelungat si – atentie! – în lipsa unei informari reale asupra calitatii si continutului lor.
– Faina si cereale rafinate. Faina rafinata este daunatoare din cauza procesarii suferite: tarâtele si germenii pline de nutrienti sunt separate de rest, pierzând astfel o multime de nutrienti. De aceea, ea contine mult mai multe calorii decât celelalte si creste nivelul zaharului din sânge si al insulinei, ceea ce încurajeaza inclusiv celulele canceroase, sa se înmulteasca. Cerealele contin o multime de acizi grasi omega 6 care favorizeaza inflamatia si deci aparitia si dezvoltarea cancerului.
– Zaharul are un aport caloric ridicat, zaharurile rapide tinzând sa creasca nivelul de insulina, ceea ce poate duce la aparitia diabetului, dar favorizeaza si înmultirea celulelor canceroase; cercetatorii invoca o legatura cu aparitia cancerului de sân si pancreas. Glucoza, fructoza si gluco-fructoza sunt evidentiate si pot fi consumate în proportii rezonabile si în cât mai putine alimente procesate.
– Aspartamul este unul dintre îndulcitorii artificiali cel mai des folositi în industria alimentara, fiind responsabil pentru boli ca malformatiile congenitale si mai multe tipuri de cancer. Aspartamul nu este singurul îndulcitor incriminat; sucrazitul si zaharina apar si în lista produselor alimentare care favorizeaza cancerele.
– Sarea este responsabila de boli cardiovasculare, retentie de apa si hipertensiune arteriala, dar consumul excesiv creste riscul de a dezvolta cancere care afecteaza organele tractului digestiv si în special stomacul. Se recomanda evitarea consumului de mâncaruri semipreparate si de produse procesate, care contin mari cantitati de sare.
– Uleiurile hidrogenate modifica structura membranelor celulare, ceea ce poate duce la un numar mare de afectiuni si boli, inclusiv cancere. Sunt utilizate pe scara larga în produsele semipreparate sau procesate si folosite pentru îmbunatatirea conservarii alimentelor si îmbunatatirea comportamentului acestora.
– Carnurile rosii procesate (din delicatese, bacon, cârnati) contin conservanti chimici care mentin o perioada îndelungata calitatea produselor, dar pot fi responsabili de cancer. Unul dintre ei este nitratul de sodiu, despre care se presupune ca este responsabil de cancer de colon. Consumul mare poate duce la exces de fier în organism, ceea ce poate provoca cancer. Gatitul la temperatura foarte ridicata sau pe gratar conduce la dezvoltarea unor substante cancerigene; cei care consuma carne prajita, prea fiarta sau arsa sunt mai susceptibili de a face cancer de colon, sân, prostata sau pancreas.
– Bauturile racoritoare includ compusi cu risc de cancer, precum zaharul si aspartamul. Consumul favorizeaza cancerul pancreatic, din cauza concentratiei de zahar, deci a cresterii nivelului de insulina din sânge. Continutul de substante chimice si coloranti mareste posibilitatea dezvoltarii celulelor canceroase.
La prepararea hranei trebuie avut în vedere ca prajirea presupune folosirea multor grasimi care adauga o încarcatura toxica, provoaca cresterea în greutate si boli cardiovasculare. Prajirea se face cu uleiuri ce contin acizi grasi trans, responsabili de cancer. Alimentele prajite sunt foarte bogate în glucoza si amidon care se transforma în compusi cancerigeni, când sunt scufundate în ulei pentru a fi prajite.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii