In urma cu cateva numere, v-am prezentat tratamente care au la baza plante utilizate de milenii in medicina populara (tamaia, smirna, usturoiul si rodia), promitand totodata revenirea cu alte asemenea retete simple si eficiente.
Unele dintre ele sunt supranumite „leacuri biblice”, nu ca figura de stil, ci pentru faptul ca sunt mentionate si in Cartea sfanta pentru virtutile lor terapeutice, aflandu-se de altfel la baza realizarii unor produse farmaceutice de astazi.
– Isopul este numit si „planta sfanta”, fiind mentionat de David in Psalmul 50 ca planta purificatoare. Vechii egipteni il foloseau la curatarea templelor, iar in vremea lui Iisus era esential in curatarea ritualica a leprosilor. Romanii au folosit si ei aceasta planta, pentru a se proteja impotriva ciumei.
Medical vorbind, isopul era utilizat sub forma de ceai, mai ales in problemele respiratorii, la tratarea tusei si pe post de decongestionant nazal. Durerile reumatice si cele artritice, febra, precum si ranile erau tratate cu aceasta planta. Cercetarile moderne au demonstrat ca, intr-adevar, isopul are proprietati antiseptice, antimicrobiene si astringente.
Uleiul esential de isop este folosit in cazul bronsitelor sau al racelilor. Mai mult, un studiu efectuat la Brigham Young University, SUA, a confirmat ca isopul, in concentratii mici, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
– Feniculul este unul dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii, utilizat in timpurile biblice ca substitut de sezon pentru piper, fiind totodata cunoscut pentru efectul sau de stimulare a apetitului. In „Naturalis Historia” a lui Plinius se mentioneaza si intrebuintarea sa medicala: se credea ca feniculul are efecte benefice asupra sanatatii ochilor.
Cercetarile moderne au aratat ca este o sursa excelenta de vitamina C, acid folic, potasiu si fibre. Cu doar 27 de calorii pe ceasca si zero colesterol, feniculul este unul dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii.
Cercetatorii de la Universitatea din Texas au descoperit ca anetolul, un fitonutrient antiinflamator ce impiedica transformarea celulelor normale in celule canceroase, se gaseste din belsug in compozitia feniculului.
In prezent, acesta este intrebuintat in tratarea flatulentei, a indigestiei, a hipertensiunii, in stimularea alaptarii si in tratarea sindromului premenstrual, in tratarea congestiei sinusurilor.
– Murele erau considerate a fi eficiente in bolile gingiilor si ale amigdalelor in epoca biblica si se credea chiar ca ele pot neutraliza efectele veninului de sarpe. Pe de alta parte, Plinius mentiona intrebuintarea extractelor din mugurii de mur in scop diuretic si curativ, iar a frunzelor in tratarea ranilor pielii.
In zilele noastre, cercetatorii au aratat ca murele se numara printre fructele cu cel mai ridicat nivel de antioxidanti. Dintre legume, doar spanacul si varza Kale au un continut similar de antioxidanti.
Murele sunt si o sursa excelenta de vitamina C (100 g de mure contin 35% din doza zilnica recomandata), au putine calorii, contin fitoestrogen, antocianine, acid elagic, salicil. Prin urmare, au efect de protectie impotriva cancerului (cervical, in special), a bolilor psihice si a celor cardiace.
– Tarhonul. Cu o aroma deosebita ce il recomanda drept un pretios condiment, acesta era utilizat si ca remediu in medicina traditionala. Se credea ca stimuleaza apetitul si este util in tratarea sughitului, a indigestiei si a meteorismului. Ceaiul de tarhon era folosit pentru tratarea insomniilor, iar frunzele pur si simplu se mestecau, pentru ameliorarea durerilor de dinti. Cunoscut ca „rege al plantelor”, tarhonul are proprietati antioxidante si contribuie la stimularea creierului, a sistemelor nervos, circulator, endocrin si digestiv.
Conform unor cercetari recente, componentele sale polifenolice contribuie la scaderea nivelului de glucoza din sange.
– Varza. In „Naturalis Historia”, Plinius mentiona cel putin 87 de remedii atribuite verzei. Specialistii in medicina timpurilor lui Iisus considerau ca prin consumul frecvent de varza cruda te protejezi impotriva durerilor de cap si iti intaresti vederea. De asemenea, consumul de varza cruda era indicat si pentru mentinerea starii generale de sanatate, iar compresele cu varza inmuiata in apa calduta erau folosite in tratarea ranilor si a luxatiilor si chiar a diverselor forme de cancer.
Astazi se cunoaste faptul ca varza este un bun antioxidant, continand chiar mai multa vitamina C decat portocalele. Este totodata o sursa bogata de iod, ceea ce ajuta la functionarea optima a creierului si a sistemului nervos, precum si la mentinerea unei bune functionari a glandelor endocrine. Varza contine si vitamina E, calciu, magneziu, potasiu, vitamina B, fibre.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii