Obezitatea în rândul copiilor si tinerilor este în continuare în crestere în mai multe parti ale Europei, în conditiile în care se estimeaza ca unul din trei adolescenti este supraponderal sau obez, potrivit unei cercetari complexe realizate la nivelul continentului. Lipsa de activitate fizica si obiceiurile alimentare proaste (alaturi de factorii economici) sunt responsabile pentru aceasta crestere. În 16 din cele 27 de tari monitorizate între 2002 si 2014, numarul persoanelor obeze a crescut, în special în Europa de Est. Exceptii au fost constatate în rândul baietilor de 13 ani din Norvegia si al fetelor de 11 ani din Spania, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
„Recunosc ca sunt mai grasuta. Când eram tânara eram mai slaba. Mâncam mult la fast-food si multe dulciuri. Trebuie sa recunosc ca si acum, la 38 de ani, sunt îndragostita de ciocolata. Bine, problema mea de fapt e alta. Am dereglari la glanda si de aceea greutatea mea e peste medie. Conteaza mult regimul alimentar. Le recomand tuturor tinerilor sa manânce sanatos. Altfel, când înainteaza în vârsta se pricopsesc cu tot felul de boli urâte. Eu sunt la dieta”, a declarat una dintre femeile participante la studiu.
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea includ un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale si a bolilor de inima. Stilul de viata sedentar caracterizat în principal prin statul si privitul la TV mai multe ore pe zi, jocurile sau navigarea pe internet si alte activitati realizate pe computer reprezinta a doua cea mai frecventa modalitate de petrecere a timpului de catre adolescenti, ocupându-le 60% din orele în care sunt treji.
O alta tânara, în vârsta de 25 ani, se confrunta cu aceeasi problema. Fiul ei în vârsta de numai 7 ani, deja tinde sa fie obez. „Si baiatul meu sta foarte mult la calculator. Îi tot spun sa iasa afara, în fata blocului, sa se joace cu prietenii, dar nu vrea. E pasionat de un joc online. Oricât încerc sa-i fac un program, tot sta la calculator mai mult decât este indicat. Regimul alimentar nu este unul nesanatos, poate faptul ca nu face miscare a dus la prea multe kilograme. Nu de mult l-am înscris la înot. Asta mi-a recomandat medicul de familie. Înotul fiind cel mai complex sport. Acum astept sa vad rezultatele. Sper sa nu fie nevoie sa îi impun un regim alimentar sever”, a declarat tânara mamica.
O alta constatare a fost ca, în comparatie cu generatiile anterioare, tinerii din Europa consuma masiv produse fast-food si bauturi îndulcite cu zahar si petrec mai putin timp mâncând în familie. De aceea, majoritatea tinerilor nu vor scapa de obezitate: aproximativ patru din cinci adolescenti care ajung obezi vor continua sa aiba probleme cu greutatea la maturitate, potrivit expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii