Vorbim despre o planta care poate fi gasita si în flora spontana de la noi, la altitudini de peste 600 m, în padurile de la munte. Aceasta se recolteaza vara, procedeul corect fiind cel de taiere a tulpinii. Specialistii nu recomanda smulgerea, deoarece este o planta care se regenereaza foarte greu. Pe lânga denumirea de pedicuta o putem regasi si sub denumirea de bradisor, talpa-ursului, sau „leacul biblic”. Pentru tratamente, se poate gasi sub forma de tinctura, pulbere sau ceai. Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, este folosita pentru tratarea mai multor boli precum: reumatismul, afectiuni ale cailor urinare si ale organelor genitale, colici renale, hemoroizi, constipatie cronica, hepatita, tumori ale ficatului, convalescenta etc.
Folosita în combinatie cu urzica, stimuleaza cresterea si regenerarea parului. La nivelul rinichilor, ceaiul ajuta la eliminarea pietrelor mici. Utilizat în perioade de convalescenta are efect energizant asupra organismului. Aplicat pe rani deschise are rol antiseptic. De asemenea, afectiunile pshice, cosmarurile, durerile de cap cauzate de oboseala si stres, pot fi tratate prin utilizarea pe o perioada de doua saptamâni a unei perne umplute cu pedicuta, asezata lânga perna pe care dormim.
Se foloseste si în tratarea dependentei de tutun, de alcool si de droguri. În combinatie cu patrunjelul sau cu obligeana, de cele mai multe ori da rezultate foarte bune în tratarea acestor dependente. Pentru obtinerea rezultatelor dorite, se bea o cana de ceai înainte de micul dejun. Este recomandat un tratament de 14–21 de zile, iar dupa o pauza de doua saptamâni, daca este necesar, se poate repeta.
De asemenea, la fel de eficiente sunt si tinctura de pedicuta – în cazul acesta fiind necesara urmarea unui tratament de 3 luni, cât si pulberea combinata cu obligeana. În cazul tratarii dependentei de fumat, apare o senzatie de voma de fiecare data când se inhaleaza fum de tigara, lucru care creeaza o repulsie fata de fumat.
În ceea ce priveste tratarea alcoolismului sau a dependentei de droguri, este necesara supravegherea specialistilor, tratamentul fiind mai dur si întins pe o perioada mai lunga de timp, efectele fiind senzatia de voma, diaree, accese de violenta, furie si dureri de cap.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii