Gastroenteritele
În ce consta boala?
În inflamarea mucoasei stomacului si intestinelor (stratul de celule, care captuseste interiorul acestor organe). Gastroenteritele provoaca tulburari digestive acute, în marea majoritate a cazurilor tratabile.
Gastroenteritele
În ce consta boala?
În inflamarea mucoasei stomacului si intestinelor (stratul de celule, care captuseste interiorul acestor organe). Gastroenteritele provoaca tulburari digestive acute, în marea majoritate a cazurilor tratabile.Care sunt cauzele?
Afectiunea are de cele mai multe ori origine infectioasa (virusi, bacterii); germenii patogeni patrund în organism prin intermediul mâinilor murdare, al alimentelor contaminate sau al contactului cu materii fecale. Se poate întâmpla însa ca gastroenterita sa fie consecinta u unei intolerante la anumite alimente, medicamente sau insecticide cu care au fost tratate unele culturi de legume si fructe u unei intoxicatii datorate infestarii cu un parazit intestinal u unei otraviri accidentale cu ciuperci necomestibile u unei intoxicari cu alimente contaminate cu paraziti – salmonella, trichinella etc.
Cum se manifesta?
Înainte de a aparea primele simptome, germenii infectanti trec printr-o perioada de incubatie, variabila în functie de tipul de germeni. Apoi apare senzatia de rau – adesea foarte intens -, însotita (dar nu obligatoriu) de transpiratii, febra si frisoane. Foarte repede se instaleaza si varsaturile care difera ca intensitate si numar de la individ la individ. Concomitent, senzatia de rau este accentuata de dureri abdominale, crampe insuportabile si scaune diareice frecvente.Cum se trateaza?
Se întrerupe alimentatia normala pentru a lasa o pauza de refacere mucoasei stomacului si intestinului.
Grija cea mare trebuie sa se orienteze pe îndepartarea pericolului deshidratarii datorate pierderii masive de lichide. Bolnavul trebuie sa bea cât mai des cantitati mici de lichide cu glucoza (sau zahar) si sare de bucatarie
Se pot folosi antidiareice procurate de la farmacie, cum ar fi Gesol si Smecta, dar si ceai de menta îndulcit – o lingurita de zahar fiert la o cana -, la care se adauga un vârf de cutit de sare. Dupa aproximativ 4 ore, se introduce ca alimente-medicament orezul fiert în apa (2-3 linguri de orez fiert aproximativ 1 ora într-un litru de apa – cantitate care se completeaza pe masura ce se pierde prin evaporare – la care se adauga 10 lingurite de zahar de asemenea fiert, altfel fermenteaza în stomac) si supa de morcovi (fara sa se adauge pentru gust nici o alta leguma).
În tot acest timp, se recomanda repaus la pat.
Trecerea spre alimentatia normala se face treptat, cel mai curând dupa 24-48 de ore, printr-un regim dietetic pe baza de supa de carne de pasare sau vita, orez fiert cu brânza de vaci, pâine prajita, iaurt degresat, mere coapte.
Nu se administreaza nici un fel de antibiotic din proprie initiativa.
Daca boala se manifesta înca de la început în forme severe si evident îngrijoratoare sau daca pacientul face parte dintr-o grupa cu risc (sugari, copii mici, batrâni, gravide, diabetici etc.) se recomanda prezentarea imediata la cea mai apropiata institutie medicala.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii