Accidentul vascular cerebral (AVC) este unul dintre lucrurile cele mai dramatice care i se poate intampla cuiva, potentialul sau letal fiind foarte ridicat. Si, chiar in cazul in care victima nu moare, de multe ori ramane cu grave sechele de genul celor categorisite destul de vulgar, dar cumplit de exact, „transformarea omului in leguma”. Exista insa si o metoda rapida, cunoscuta sub acronimul FAST (in engleza, fast inseamna si „rapid”), de identificare a AVC si datorita careia efectiv pot fi salvate vieti. Chiar medicii spun ca prin aceasta metoda, oricine poate depista un accident vascular cerebral. Iata pasii de urmat:
– F (face = fata). Cereti pacientului sa zambeasca. Semne de alarma: fata nu e simetrica sau gura e cazuta intr-o parte.
– A (arms = brate). Cereti-i sa-si ridice simultan bratele. Semn de alarma: unul dintre ele ramane mai jos.
– S (speech = vorbire). Rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta. Semne de alarma: dificultati in vorbire sau afazie (nu isi gaseste cuvintele).
– T (time = timp). Rapiditatea interventiei este esentiala. Sunati imediat la 112 sau transportati pacientul de urgenta la spital.
De notat ca, din nefericire, AVC apare tot mai frecvent si la persoane tinere, chiar sub 30 de ani. Semnele unui AVC apar foarte repede: oboseala, amorteala sau furnicaturi.
Multe persoane cu aceasta problema incep sa aiba dificultati de vorbire, incoerenta, nu inteleg ce li se spune, au pareze si isi schimba comportamentul. Medicii au la dispozitie doar cateva ore pentru a trata un astfel de pacient, prin operatie sau prin medicatie.
Persoanele care se suprasolicita, sunt stresate, au boli metabolice, boli de inima, obezitate sau fumeaza sunt predispuse la un AVC. De regula insa, cei care sufera de un AVC nu recunosc simptomele si mai putin de 30% dintre pacienti merg la medic in primele 24 de ore de la declansare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii