Când o persoana are probleme cu digerarea lactozei, un tip de zahar care se gaseste in lapte si in alte produse lactate, vorbim despre intoleranta la acest compus. Daca persoanele cu aceasta problema consuma produse lactate, lactoza din acestea trece in intestine, ceea ce poate genera simptome precum gaze, crampe, senzatie de balonare si diaree.
Unii oameni pot consuma cantitati mici de lactate fara sa aiba probleme. In schimb, altii resimt numeroase probleme cu stomacul si trebuie sa evite toate produsele lactate. Pe piata, multe alimente, bauturi si ajutoare pentru digestie sunt disponibile pentru a ajuta la gestionarea intolerantei la lactoza.
Copiii si adolescentii sunt mai putin susceptibili de a avea aceasta afectiune, dar multi devin la vârsta adulta intoleranti la lactoza, considerata insa de unii furnizori de servicii medicale o conditie umana normala, nu o problema grava de sanatate.
Pe lânga influenta vârstei, oamenii pot deveni intoleranti la lactoza din cauza: – originii etnice (asiaticii, africanii, nativii americani si hispanicii sunt mai susceptibili de a dezvolta intoleranta la lactoza la o vârsta frageda) – altor probleme cu tractul digestiv (cei cu inflamatie a intestinului subtire superior au mai putina lactaza) – unor medicamente (unele antibiotice pot declansa probleme, deoarece afecteaza modul in care intestinul produce lactaza) – unei infectii (dupa o criza de diaree infectioasa, anumite persoane pot dezvolta intoleranta temporara la lactoza, care de obicei se amelioreaza dupa câteva zile sau saptamâni).
Intoleranta la lactoza poate provoca o varietate de simptome, depinde de câte lactate sau alimente cu continut de lapte consuma oamenii si cât de putina lactaza produce corpul lor. De obicei, in 30 de minute pâna la 2 ore dupa masa, o persoana cu intoleranta la lactoza va avea greata, crampe stomacale, balonare, gaze, diaree etc.
Oamenii pot gestiona intoleranta la lactoza daca nu beau mult lapte si manânca mai putine produse lactate. Majoritatea pot consuma o cantitate mica de lactate, dar impreuna cu alimente ce nu contin lactoza si sa nu manânce prea multe lactate deodata. Se poate si ca alte produse lactate, cum ar fi iaurtul si brânzeturile, sa fie mai usor de digerat decât laptele.
Laptele fara lactoza reprezinta si o modalitate excelenta de a obtine calciu prin dieta, fara probleme. De asemenea, poate ajuta sa observati ce alimente puteti tolera sau nu. Suplimentele de enzime lactaza pot ajuta si ele. Luate inainte de a mânca alimente ce contin lactate ajuta organismul sa digere zaharul lactoza si sa previna durerea, crampele, balonarea, gazele si diareea.
Lactatele sunt cea mai buna sursa de calciu, mineral important pentru cresterea oaselor. Deoarece adolescentii au nevoie de circa 1.300 mg/zi, expertii recomanda ca si cei cu intoleranta la lactoza sa includa lactate in dieta, precum si produse nelactate: lapte de soia, legume verzi cu frunze (broccoli, verdeata, varza, napi), fasole, tofu, somon, migdale, boabe de soia, fructe uscate.
Sfaturi pentru a face fata intolerantei la lactoza: – alegeti lapte cu continut redus sau fara lactoz; – luati un supliment de enzime lactaza inainte de a mânca produse lactate (poate fi sub forma de picaturi, de tablete sau adaugat in lapte); – când consumati alimente care contin lactoza, alegeti si unele fara lactoza la aceeasi masa, pentru a incetini digestia si a evita problemele; – beti sucuri imbogatite cu calciu – mâncati o varietate de alimente fara lactate bogate in calciu (broccoli, fasole, tofu, lapte de soia); – luati in considerare brânzeturile tari, cum ar fi cheddar, cu un continut mai scazut de lactoza; – iaurturile care contin culturi active sunt mai usor de digerat si mult mai putin probabil sa provoace probleme cu lactoza n invatati sa cititi etichetele produselor alimentare (Lactoza este adaugata la unele alimente in cutie, conserve, congelate si preparate, cum ar fi pâinea, cerealele, prânzuri, sosuri pentru salata, amestecuri pentru prajituri, prajituri, creme de cafea).
Fiti constienti de notiuni ce ar putea insemna ca mâncarea contine lactoza: unt, brânza, smântâna, lapte uscat, substante solide din lapte, lapte praf si zer, de exemplu.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii