De multa vreme este aproape unanim acceptata ideea potrivit careia guta este boala marilor mâncatori de carne, motiv pentru care este înscrisa pe lista asa-ziselor „boli nobile”, în sensul ca se înregistreaza îndeosebi în paturile prospere ale populatiei. Excesul consumului de carne (aliment bogat în acid uric) perturba în timp functia metabolica si are drept consecinta acumularea acidului uric în organism. Dar, ca si în diabet, o alta cauza privind instalarea acestei maladii este si predispozitia genetica.
Guta este în general o boala a barbatului matur (desi atinge si femeile) si se manifesta prin inflamarea articulatiilor, însotita de dureri intense. Crizele se declanseaza brusc, de obicei spre sfârsitul noptii, „la cântatul cocosului”, cum se spunea în vechile tratate de medicina. Cel mai frecvent afectata este articulatia de la baza degetului mare de la picior. Diagnosticul se pune pe baza unei analize care evidentiaza concentratia crescuta de acid uric în sânge. De fapt, cresterea acidului uric în sânge precede aparitia simptomelor.
În ceea ce priveste prevenirea si combaterea gutei, accentul se pune pe regimul alimentar. Dieta trebuie sa fie dominant vegetariana, cu cât mai putina carne. De evitat sunt mai ales rinichii, ficatul, carnea tânara (de vitel, purcel), de preferat fiind carnea animalelor adulte, dar, oricum, consumata în cantitati foarte mici si cât mai rar posibil. În afara de carne, este foarte importanta si reducerea drastica a consumului de alcool.
Bauturile alcoolice nu contin acid uric, dar favorizeaza acumularea acestei substante în organism, reducând eliminarea sa prin rinichi. Posturile recomandate de religia crestina sau cele autoimpuse în orice perioada a anului reprezinta adevarate cure de dezintoxicare. Medicamentele antigutoase nu sunt recomandate decât în cazurile rezistente la masurile dietetice.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii