Cafeaua matinala, pentru foarte multi dintre noi, a devenit ingredientul cu care începem în mod reflex fiecare zi. Aceasta are numeroase însusiri benefice pentru sanatate, dar foarte important este si ce fel de cafea bem, precum si ce ingrediente îi adaugam, daca nu cumva o preferam totusi „neagra”. Cafeaua are gust mai bun îndulcita cu putin zahar sau miere, cu lapte (care nu fac rau, consumate din când în când!), însa beneficiile vin de la cafeaua neagra, organica, fara arome artificiale adaugate.
Beneficii
– Creste metabolismul. Nu este gresit sa bem o cafea imediat dupa trezirea de dimineata. Energia spontana transmisa de aceasta nu dureaza mult, dar ne ajuta sa ne începem ziua cu mai mult optimism. Potrivit studiilor, cafeaua ajuta la cresterea metabolismului dupa un efort. Journal of Applied Physiology arata ca sportivii de rezistenta care au baut o cafea dupa exercitii au avut o crestere cu 66% a glicogenului muscular, ceea ce ajuta corpul sa înlocuiasca rapid energia dupa un antrenament greu.
– Sustine sanatatea creierului. S-a descoperit ca 3-5 cani de cafea pe zi pot reduce riscul de Alzheimer si dementa cu pâna la 65% la persoanele de vârsta mijlocie. Alte studii au relevat ca o cana de cafea/zi reduce riscul de Parkinson cu pâna la 32-60%. De asemenea, poate inhiba adenozina, substanta ce scade activitatea neuronilor si eliberarea de neurotransmitatori utili (cum ar fi dopamina si serotonina din creier). De asemenea, cafeaua mareste performanta cognitiva, starea de spirit, timpul de reactie, memoria si vigilenta.
– Imprima starea de bine. Un studiu efectuat la Harvard a constatat ca adultii care beau 2-4 cesti de cafea cu cofeina în fiecare zi sunt cu 50% mai putin predispusi la sinucidere, în comparatie cu consumatorii de cafea decofeinizata sau cu cei care nu beau cafea. Aceasta contine si numerosi antioxidanti si substante nutritive (vitaminele B1, B2, B3 si B5), precum si potasiu si mangan, substante care ne ajuta sa ne simtim mai fericiti!
– Risc redus de cancer de piele. Consumatorii a minimum patru cani de cafea pe zi au un risc cu 20% mai mic de a dezvolta melanom malign, cea mai mortala forma de cancer de piele. Cercetatorii presupun ca aceasta se datoreaza cantitatii mari de antioxidanti si fitochimicale din cafea.
– Reducerea riscului de cancer hepatic (HCC). Acesta este al saselea cel mai frecvent diagnosticat cancer din lume si a treia cauza principala de decese cauzate de cancer (circa 90% din bolile hepatice raportate). O ceasca pe zi reduce riscul de HCC cu 20%, doua – cu 35% si patru sau mai multe – cu 50%.
– Reducerea riscului de diabet tip 2. Potrivit unui studiu Harvard, persoanele care au consumat înca o ceasca de cafea pe zi decât cantitatea considerata normala pe parcursul a patru ani au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta diabet tip 2, comparativ cu cei care au a baut aceeasi cantitate de cafea ca în mod normal. Invers, studiul a descoperit si ca la cei care au redus consumul de cafea cu mai mult de o ceasca pe zi a crescut riscul de diabet tip 2 cu 17%.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii