Vechiul proverb romanesc ce spune ca, „daca parintii mananca agurida, copiilor li se strepezesc dintii” pare astazi mai actual decat oricand. Procesul alienarii parentale afecteaza copiii, care devin un instrument de lupta intre adulti, acest lucru provocand probleme in dezvoltarea psiho-emotionala a celor mici, sustin specialistii prezenti la o dezbatere organizata de catre Societatea Romana pentru Drepturile Omului si Asociatia pentru Educatie si Sanatate „Mens Sana”.
Se stie foarte bine ca, atunci cand se despart doi parteneri, copilul lor are de suferit. Mult mai grav, el devine „instrumentul” de lupta dintre cei doi adulti, ceea ce provoaca probleme complicate in dezvoltarea psiho-emotionala a copilului, efecte pe termen lung care ar putea totusi sa fie preintampinate daca oamenii ar fi instruiti si ar sti care vor fi riscurile, in cazul in care nu avem grija de aceasta dezvoltare psihoemotionala a copilului dupa divort. In cabinetele psihologilor apar din ce in ce mai multe cazuri de copii care sufera din cauza divortului parintilor; si nu numai atat: se produce o confuzie emotionala a lor, este pur si simplu o suferinta atunci cand, apropiindu-se de unul dintre parinti, simt ca il tradeaza pe celalalt si invers.
Reprezentantul Societatii Romane pentru Drepturile Omului, avocatul Artin Sarchizian, a afirmat ca este un drept fundamental al oricarui copil, al oricarui minor, de a fi protejat impotriva oricarei forme de abuz. El a aratat ca, atunci cand este vorba despre alienarea parentala, se poate discuta si despre abuz emotional.
„(…)In momentul in care discutam despre alienare parentala discutam despre abuz psihologic, emotional; chiar daca din punct de vedere stiintific acest fenomen nu este recunoscut, totusi nu este nici contestat, ceea ce inseamna ca exista. Noi, practicienii, vedem zi de zi asemenea cazuri, dar din pacate cadrul legislativ nu este de natura sa apere minorul impotriva acestor forme de agresiune, as putea spune, de abuz emotional, abuz din punct de vedere psihologic. Ceea ce inseamna ca in momentul de fata drepturile minorului din aceasta perspectiva nu sunt respectate, desi statul roman s-a angajat din punct de vedere chiar international sa apere asemenea drepturi elementare. Prin urmare, putem discuta de un minus la acest capitol de ceea ce inseamna protectie. Dezbaterea isi propune sa semnaleze vidul legislativ, care este extrem de periculos din punctul meu de vedere”, a spus avocatul.
In opinia sa, statul, prin autoritatile abilitate, ar trebui sa isi indeplineasca obligatia de a legifera si de a stabili anumite norme in aceasta privinta: „Eu sper ca autoritatile sa fie sensibilizate si practic statul, prin autoritatile abilitate, sa isi indeplineasca obligatia de a legifera, de a stabili anumite norme care sa previna si chiar sa sanctioneze in masura in care s-a produs o astfel de fapta de alienare parentala. (…) Eu spun sa fie un inceput ca legiuitorul, ca parlamentarii nostri, sa schimbe ceva. Este o chestiune foarte simplu de realizat, probabil cu cateva cuvinte ce pot fi adaugate la lege, in care sa se spuna ca se interzice orice forma de abuz emotional. De altfel, scrie in momentul de fata in Legea nr. 272/2004 ca este interzisa abuzarea copilului din toate punctele de vedere, dar, daca avem o norma fara o sanctiune, degeaba o avem. Ar trebui sa se adauge ca o astfel de fapta de abuz emotional se sanctioneaza de lege in mod progresiv in functie si de gravitate si se poate din punctul meu de vedere ajunge si la decaderea din exercitiul drepturilor parintesti.”
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii