Aflata in centrul municipiului Sibiu, Biserica Ursulinelor a fost construita in secolul al XV-lea, respectiv in 1479, de catre calugarii dominicani. A fost realizata in stil baroc, dar in urma transformarilor care au avut loc de-a lungul timpului mai pastreaza elemente gotice doar in exterior. Pot fi remarcate astfel contraforturile, ferestrele trilobate din partea superioara si portalul de intrare de pe fatada de vest.
In anul 1543, in urma Reformei Protestante, populatia saseasca de aici a trecut la luteranism, asezamintele catolice au fost transformate ca atare si orasul a ramas 150 de ani fara biserici catolice.
In anul 1728, armatele imperiale habsburgice scot Transil-vania de sub influenta otomana iar la Sibiu sosesc calugarii iezuiti care obtin pozitii importante in oras. Slujbele religioase catolice se oficiau in Piata Mare, respectiv in Sala Croitorilor. Apoi se instaleaza in oras calugarii franciscani, care in 1916 preiau fosta biserica minorita, si calugaritele ursuline care, in 1928, preiau fosta biserica dominicana.
Acestea, aduse de la Pojon, refac biserica in stil baroc intre 1728-1733, iar in 1733 pe amplasamentul vechii manastiri este construita o scoala de fete. In 1774 se fac importante lucrari de restaurare cu sprijinul financiar al Mariei Terezia si alte restaurari sunt efectuate in 1969. Interiorul este cel al unei biserici-hala in stil baroc, pastrandu-se stilul gotic numai intr-o capela si in sacristie. Boltile gotice sunt si ele distruse si inlocuite cu un tavan, o bolta semicilindrica mentinandu-se numai deasupra balconului unde se afla corul.
Biserica are trei altare de data relativ recenta. Altarul principal prezinta o icoana infatisand „Incoronarea Maicii Domnului”. Cel din dreapta contine o imagine centrala cu viziunea Sfintei Angela de Merici in care i se arata Sfanta Ursula, iar mai sus, icoana Sfantului Emeric. Altarul lateral din stanga o reprezinta pe Sfanta Angela de Merici, fondatoarea ordinului Ursulinelor, instruind copiii iar in partea superioara se afla icoana regelui Stefan cel Sfant. Pe pilastrii interiori sunt amplasate statuile unor sfinti care se bucurau de o atentie speciala din partea calugaritelor ursuline. Arcul de triumf are deasupra o inscriptie amintind-o pe Maria Terezia, binefacatoarea asezamantului.
In exterior sunt pastrate de asemenea elementele gotice amintite la inceputul articolului. Deasupra portalului de la intrare, intr-o nisa semicirculara, se afla statuia Sfintei Ursula. Nisa este realizata in stil baroc, avand deasupra o decoratie tip scoica, Sfanta Ursula este asezata pe un soclu sub care se afla un ecuson albastru pe care este inscriptionat numele ei. Poarta o coroana pe cap si este inconjurata si de o aura. Este imbracata cu o rochie alba si o pelerina rosie inchisa la gat cu o agrafa. In mana dreapta tine o frunza de palmier, simbolizand martiriul ei, iar in cealalta un steag pe care este aplicata o cruce rosie, avand in varf de lance o cruce aurita.
Legenda spune ca Ursula era fiica unui rege din Betania care a fost ceruta in casatorie de un print pagan dar ea se dedicase in secret lui Dumnezeu. De aceea a cerut trei ani de gandire si a plecat in pelerinaj la Roma fiind insotita de 11.000 de fecioare. Au traversat marea spre continent si s-au indreptat spre Cetatea Eterna dar in drumul de intoarcere, la Köln, barbarii le-au martirizat pe toate cu exceptia Ursulei. Frumusetea ei l-a impresionat pe Attila care a cerut-o de sotie dar ea a refuzat categoric fiind ucisa ca si celelalte.
Cultul Sfintei Ursula este larg raspandit in lumea catolica devenind patroana religioasa a tinerelor calugarite din zonele sarace, asa-numitele ursuline. Biserica Ursulinelor din Sibiu, folosita de comunitatea romano-catolica dar si de cea greco-catolica se afla pe lista monumentelor istorice ale judetului.
IRINA STOICA
Comentarii