De obicei, zilele nationale se refera la evenimente istorice semnificative din istoria statului respectiv. Exista insa si asemenea sarbatori oarecum insolite, asa cum vom incerca sa aratam mai jos. Pentru Franta, sarbatoarea suprema evoca celebra Cadere a Bastiliei, temnita pariziana cea mai temuta, de unde se spunea ca nimeni nu poate iesi viu. Dupa un „model” putin asemanator, Cuba celebreaza atacul trupelor lui Fidel Castro impotriva unei cazarme, in ziua de 26 iulie 1953 – inceputul revolutiei cubaneze, iar Egiptul celebreaza revolutia din 1952.
Totodata, numeroase sarbatori nationale corespund cuceririi independentei, cea mai cunoscuta fiind ziua de 4 iulie 1776, cand americanii si-au proclamat independenta fata de Coroana Britanica. Dar zeci de alte tari – din Africa, Asia, America de Sud – isi celebreaza ziua nationala pentru a evoca dobandirea independentei fata de imperiile coloniale: de pilda, Algeria de Franta, India de Imperiul Britanic, Argentina de cel spaniol, Brazilia de cel portughez, iar, mai nou, Rusia fata de fosta Uniune Sovietica (12 iunie 1990).
In Regatul Unit al Marii Britanii exista cate o sarbatoare nationala pentru fiecare dintre componentele acestuia (de pilda, in Anglia este Saint George), iar in intregul regat se celebreaza aniversarea Reginei, insa aceasta nu e propriu-zis o sarbatoare nationala.
In Suedia, se celebreaza incoronarea regelui Gustave I Vasa, pe 6 iunie 1523, iar in Belgia, aniversarea depunerii juramantului de catre primul rege al tarii, Leopold, in 1831.
Foarte interesant este faptul ca pentru Spania sarbatoarea nationala – numita si ziua hispanitatii – se celebreaza pe 12 octombrie, in amintirea descoperirii Americii in anul 1492. In schimb, Portugalia comemoreaza – marcand ca zi nationala – moartea poetului Luis de Camo’s pe 10 iunie 1580.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii