Fiecare dintre noi a trecut, la un moment dat, prin stari patologice traduse prin senzatia de ameteala. Impresia de vartej, cand totul pare a se invarti in jur, cand peretii parca se misca; pe scurt, o puternica stare de disconfort, de care trebuie mai intai sa fim constienti, pentru a o intelege. In majoritatea cazurilor, ametelile sunt legate de disfunctii ale urechii interne, dar cauzele acestora sunt de asemenea foarte numeroase si diverse, motiv pentru care se impune ca bolnavul sa apeleze la medic.
Originile vertijului
Senzatiile de instabilitate, dezechilibru, dezorientare pot proveni din anomalii la nivelul urechii, al gatului, muschilor, articulatiilor, ochilor, sistemului nervos sau dintr-o asociere a acestora. Importanta urechii interne este una majora, datorita faptului ca aici se afla centrul echilibrului, orice inflamare, infectie sau compresie constituind cauza dezechilibrului, a senzatiei de ameteala. Intr-un stadiu foarte avansat, se poate ajunge la probleme precum acufenele (zgomote continue in urechi) si chiar la surditate. Ameteala poate surveni si la miscarea prea brusca a capului. Vertijul central apare in contextul unui stres emotional, in stari de tensiune sau dupa un consum excesiv de alcool, ca si atunci cand bolnavul are un deficit vascular, tumori sau leziuni. Muschii gatului pot provoca vertijul cervical, in prezenta spasmelor, a durerilor sau a contracturilor care afecteaza vertebrele.
Vertijul vizual apare in cazul paraliziilor motrice ale ochiului sau in alte tipuri de tulburari de vedere. Desi foarte rare, exista si ameteli provocate de afectiuni ale aparatului locomotor, care produc o senzatie de instabilitate. In fine, ne mai putem confrunta si cu asa-numitele conflicte senzoriale si iluzii, intre care cel mai raspandit este raul de inaltime, manifestat la persoanele aflate la anumite altitudini, fara repere foarte solide in apropiere: intr-un turn sau balcon, pe o punte suspendata, pe o margine de prapastie etc. La fel se intampla cand ne aflam intr-un tren care stationeaza si privim trenul de alaturi, care se misca, sau intr-un autobuz, unde peisajul exterior – fix – pare a se misca pe orizontala, in timp ce pavajul pare ca „ruleaza” pe verticala. E necesara o atentionare speciala pentru persoanele care inoata, deoarece in apa se pierde senzatia de greutate, vederea este afectata si deci perceptia generala se altereaza.
Alte cauze
Desi aspectele semnalate mai sus pot crea impresia unei nedorite abundente de cauze ale producerii ametelilor, trebuie stiut ca exista si altele, la fel de periculoase pentru sanatatea noastra, chiar daca nu apar in mod frecvent. Astfel, putem aminti anomaliile circulatorii (spasm vascular, tromboza vasculara, hemoragii), vertijul de pozitie (apare cand pacientul se culca, se ridica sau se rasuceste pe pat), omisia vestibulara, infectia, nevrita, tulburarile matabolice, alergiile, traumatismele craniene pe anumite zone cerebrale (leziuni ale urechii interne, ale nervilor, ale sistemului nervos central, cu sau fara o componenta psihologica semnificativa), tumori necanceroase dezvoltate pe nervul echilibrului, cresterea presiunii in urechea interna, dar si varicela, oreionul sau perioada ciclului menstrual, la femei. Orice afectare a urechii interne sau a conexiunilor sale cu sistemul nervos poate provoca surditate, zgomote si suieraturi false, in urechi, ameteli – simptome asociate sau izolate. In mod obisnuit, senzatia descrisa de pacienti este de vartej ce se roteste foarte rapid, incontinuu sau intermitent, symptom agravat de miscarile capului sau de schimbarile de pozitie. Greata si voma apar frecvent, dar niciodata bolnavul nu-si pierde cunostinta.
Remedierea problemelor
Tratamentul vertijului poate fi medicamentos sau chirurgical. Primul are drept finalitate imbunatatirea oxigenarii urechii interne si eliminarea simptomelor. Medicamentele prescrise pot fi luate in mediu spitalicesc, unde bolnavul este tinut sub observatie permanenta, sau la domiciliu, in conformitate cu recomandarile medicului. Se pot prescrie si diuretice, in asociere cu o serie de recomandari igieno-dietetice.
Interventia chirurgicala este indicata in cazurile in care tratamentul cu medicamente nu poate tine sub control maladia si cand auzul dispare, iar viata sociala a pacientului devine imposibila. Din pacate, in putine cazuri chirurgia imbunatateste auzul, acesta fiind cel mai frecvent deteriorat. De obicei, acufenele raman neschimbate. In plus, chirurgia acestui tip de afectiuni presupune si riscuri, cele mai semnificative fiind pierderea auzului, acufenele, paralizia faciala, pierderea de lichid cefalorahidian, infectia, hematoamele sau pierderea simtului gustativ. In anumite cazuri grave, se pot prescrie sedinte de reeducare vestibulara la un kinetoterapeut. Pentru persoanele predispose la intampinarea unor momente neplacute si mai ales neprevazute, de ameteala, sunt binevenite cateva sfaturi elementare.
Nu circulati singuri, iar daca va aflati pe strada, cautati un loc unde sa va puteti aseza, pana va reveniti. Spuneti-le trecatorilor ce vi se intampla, nu tineti acest aspect negativ pentru dumneavoastra si evitati caderile ce pot surveni odata cu ameteala, cauzand noi complicatii. Asadar, solicitati sprijinul celor din jur si va veti pastra coloana vertebrala verticala; si la figurat, dar mai ales la propriu.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii