• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 19 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 19 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Ce-i mult nu-i bun!

Ce-i mult nu-i bun!

10 decembrie 2008
in Consultatii fara plata
A A

In mod logic, orice exces alimentar afecteaza sanatatea. Binecunoscuta atentionare din reclamele televizate se refera insa la consumul de sare, zahar, grasimi si alcool si-atat. Nu comentam lipsa de pe lista a altor produse alimentare, la fel de daunatoare cand abuzam de ele. Pur si simplu vi le prezentam pe cele mai importante, iar dumneavoastra veti decide, in cunostinta de cauza. Studiile privind stilul de viata al romanilor arata ca mancam prea mult din tot ceea ce poate face rau sanatatii si astfel îi furnizam organismului prea multe calorii.

Acest „belsug” ajuta la punerea temeliei pentru aparitia bolilor arterelor coronare, accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii arteriale, artritei, diabetului cu debut la maturitate, obezitatii si catorva tipuri de cancer. Si vorbim despre boli raspunzatoare pentru trei sferturi din totalul deceselor.

– Grasimile. Cei mai multi dintre noi nu ne dam seama ca 40% sau chiar mai mult din totalul caloriilor le consumam sub forma de grasime. Aceasta cantitate depaseste cu mult posibilitatile metabolice obisnuite ale organismului. Rezultatul este îngrosarea sau chiar astuparea vaselor de sange si, implicit, aparitia bolilor arterelor coronare si a accidentelor vasculare cerebrale. Alimentatia bogata în grasimi contribuie, de asemenea, la aparitia obezitatii, a diabetului si a anumitor forme de cancer (de stomac, de colon).

– Zaharul. Pentru foarte multi romani zaharurile rafinate contribuie cu peste 20% la totalul caloriilor consumate într-o zi. Datorita faptului ca aceste zaharuri sunt lipsite de fibre si de alte substante nutritive, caloriile pe care le contin sunt, în mod paradoxal,  „goale” de energie. Energia furnizata de zaharurile rafinate, consumate în exces, este eliberata în forta, pe moment, nu treptat, cat sa asigure o functionare constant optima a organismului. Pe de alta parte, densitatea calorica mare a zaharurilor si surplusul acestui aliment constituie unul dintre cei mai puternici agenti ai cresterii în greutate si ai dereglarilor metabolice.

– Sarea. Romanii consuma în medie 15-20 g de sare pe zi (3-4 lingurite), ceea ce înseamna de circa 20 de ori mai mult decat ar fi admis, fapt care reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de risc în declansarea hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace si bolilor de rinichi. Sa nu uitam ca exista si asa-numita „sare ascunsa”, cea care se afla în mod natural în majoritatea alimentelor (carne, lactate, legume), care oricum contribuie la asigurarea necesarului din organism.

– Proteinele. O alimentatie bazata în special pe carne, derivate ale acesteia si alte produse de origine animala (oua, lapte, branzeturi etc.) furnizeaza organismului mai multe proteine, grasimi si colesterol decat poate sa prelucreze si produce mai multe toxine decat poate sa elimine. Cei mai multi dintre noi consumam de 2-3 ori mai multe proteine decat ar trebui. Oamenii de stiinta au ajuns în mod unanim la concluzia ca o alimentatie fara exces de proteine, grasimi si colesterol este esentiala pentru pastrarea sau îmbunatatirea sanatatii, precum si pentru prelungirea duratei de viata.

– Alimentele rafinate. Exista pretutindeni în lume credinta ca rafinarea, prelucrarea casnica sau industriala cat mai sofisticata a alimentelor este ceva bun, pentru ca înlatura din produsele astfel obtinute partile nedigerabile, agentii patogeni, pe scurt tot ceea ce ar dauna sanatatii. În ultimul timp însa, aflam tot mai mult despre aditivii (celebrele E-uri, unele cu potential cancerigen) pe care industria alimentara îi foloseste pentru optimizarea aspectului, gustului, mirosului, conservarii alimentelor.

Din alt punct de vedere, uitam ca produsele rafinate sunt în general saracite în fibre, or s-a demonstrat deja cat de necesare sunt fibrele pentru protectia împotriva cancerelor digestive, stabilizarea nivelului zaharului din sange, mentinerea sub control a greutatii corporale si pentru prevenirea unui întreg cortegiu de tulburari gastrointestinale, cum ar fi litiaza biliara, hemoroizii, constipatia, obstructia intestinala. Cerealele, legumele si fructele neprelucrate sunt alimentele cele mai bogate în fibre.

– Bauturile. Apa de la robinet sau apa plata îmbuteliata au tendinta sa fie înlocuite începand de la cele mai fragede varste pana la omul adult sau chiar varstnic, cu orice altceva: bauturi carbogazoase, sucuri dulci si acidulate, cafea, bere, vin sau alte bauturi alcoolice. Si asta de mai multe ori pe zi. Aceste bauturi, fiind foarte bogate în calorii, produc perturbari importante ale zaharului din sange, disfunctii gastrice (balonari, spasme) sabotand totodata orice efort de control al greutatii corporale. Iar alcoolul, cafeina, fosfatii si alte substante chimice prezente în aceste bauturi reprezinta riscuri suplimentare pentru sanatate.

– Gustarile. Desi în Romania traditia în privinta alimentatiei este înca foarte puternica (acest lucru neavand în buna parte aspecte numai pozitive), produsele noi, de tip fast-food sau „de mintit foamea” sau „de alungat stresul” tind sa ia locul hranei adevarate. Gustarile din pungile frumos colorate sunt azi hrana preferata a copiilor de-o schioapa, a adultilor activi „care nu au timp pentru masa”, a varstnicilor „care vor sa se rasfete cu ceva bun”, ba chiar si a bolnavilor din spitale care se satura de regim. Mesele în familie sunt mai degraba exceptia decat regula. Aceste gustari care fara îndoiala ofera senzatii gustative bine nascocite perturba însa digestia, împovareaza digestia, produc balonari, arsuri, gaze, crampe sau chiar indigestie. În timp, îsi spun cuvantul prin declansarea unor boli greu de vindecat.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Puterea subtila a sunetelor

Urmatorul Articol

Nudul macelarit de o femeie imbracata

Articole Similare

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Urmatorul Articol

Nudul macelarit de o femeie imbracata

Castele napolitane

Cartofi englezesti

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

13 noiembrie 1002 – Masacrul din ziua Sfântului Brice

18 noiembrie 2025

13 noiembrie 1002 a devenit o zi întunecata în istoria Angliei medievale,...

Citeste mai departe
Blitz

Când rolurile devin o eticheta: actori care au definit un singur gen

18 noiembrie 2025

Într-o lume cinematografica obsedata de versatilitate, exista actori care si-au construit maretia...

Citeste mai departe
Blitz

Cetatea Alba Carolina

18 noiembrie 2025

În urma cu 310 ani, în 4 noiembrie 1715, a fost pusa...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii rapide

18 noiembrie 2025

Ideal ar fi ca îngrijirea cotidiana sa confere tenului dumneavoastra hidratare suficienta,...

Citeste mai departe
Femina Club

Budinca de ciuperci

18 noiembrie 2025

500 g ciuperci, 100 g margarina sau unt, 50 g faina (2...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 17-23 noiembrie 2025

18 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceasta saptamâna relatiile cu prietenii si cu partenerii sunt...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.