Consumul mondial de ceai depaseste un milion de tone pe an, aceasta cifra echivalând cu 500 de miliarde de cesti cu ceai.
În medie, fiecarui locuitor al planetei i-ar reveni în jur de 160 de cesti de ceai.
Consumul mondial de ceai depaseste un milion de tone pe an, aceasta cifra echivalând cu 500 de miliarde de cesti cu ceai.
În medie, fiecarui locuitor al planetei i-ar reveni în jur de 160 de cesti de ceai.
Tarile cele mai mari consumatoare de ceai sunt: Anglia, Noua Zeelanda, Australia, Tunisia, Maroc, Canada si Egipt.
Cel putin în ultimul deceniu, ceaiul (negru sau verde) a constituit un subiect de cercetare abordat de oamenii de stiinta din numeroase tari. S-a analizat nu numai capacitatea ceaiului de a contribui la prevenirea îmbolnavirilor si a procesului de îmbatrânire a tesuturilor, ci si posibila contributie a acestuia la diminuarea riscurilor induse de anumite boli. În aceasta ultima categorie se înscriu si rezultatele unui recent studiu întreprins de Centrul Medical Beth Israel din Boston (Massachusetts) – publicate în revista „Circulation” editata de American Heart Association -, potrivit carora marii consumatori de ceai reduc la jumatate riscul de mortalitate dupa un infarct miocardic. Cercetatorii au studiat comportamentul si obiceiurile alimentare a 1900 de pacienti cardiovasculari care au suferit un infarct, barbati si femei cu vârste de 60 de ani si peste. Constatarea a fost ca persoanele care consumau înainte de atacul cardiac cantitati destul de mari de ceai (pâna la 19 cesti pe saptamâna) si care si-au continuat acest obicei si dupa infarct au înregistrat o rata a mortalitatii în urmatorii 3-4 ani cu 44% mai scazuta decât pacientii care nu consumau aceasta bautura. În ceea ce-i priveste pe consumatorii moderati de ceai (în jur de 14 cesti pe saptamâna), rata mortalitatii a beneficiat de o scadere cu 28% fata de non-bautori.
Bazându-se si pe rezultatele unor cercetari anterioare, medicii de la Centrul Medical din Boston presupun ca acest fenomen se explica în primul rând prin continutul bogat al ceaiului în flavonoide, antioxidanti naturali prezenti de altfel si în alte alimente.
Alte efecte pozitive ale ceaiulu
ca si cafeaua, are efect psiho-energizant de durata.
asigura o buna functionare a cailor urinare, favorizând eliminarea micilor calculi renali.
prin continutul sau bogat în tanin, precum si în substante antibacteriene, contribuie la procesul de vindecare a bolilor diareice sau cronice cum ar fi enteritele sau enterocolitele.
fiind un rezervor de vitamine (în special vitamina C, dar si altele) corecteaza deficitul de vitamine din organism.
calmeaza spasmele bronsice, manifestate prin senzatia de obstructie respiratorie, în cazul astmului bronsic, bronsitei cronice obstructive, emfizemului pulmonar etc.
ceaiul verde în special (mai mult decât ceaiul negru) actioneaza ca antioxidant celular în procesul general de îmbatrânire a celulelor.
tot pe seama ceaiului verde este pusa capacitatea de a preveni formarea cancerului gastric, pancreatic, hepatic, de colon, de stomac etc.
Un întaritor al oaselor
Rezultatele unui recent studiu taiwanez completeaza lista efectelor pozitive ale ceaiului asupra organismului, aratând ca un consum regulat si pe termen lung de ceai contribuie la cresterea densitatii minerale osoase, în special la nivelul vertebrelor lombare si al umerilor. Cercetarea s-a efectuat pe baza unui lot format din 540 de femei si 497 de barbati, în vârsta de peste 30 de ani. Subiectii au fost chestionati în legatura cu obiceiul de a bea ceai, precum si cu stilul general de viata. Totodata, li s-a masurat densitatea osoasa în diferite zone ale corpului. Consumatorii de ceai, care pastrau acest obicei de cel putin sase ani, au dovedit, în comparatie cu non-bautorii, o densitate osoasa superioara la nivelul vertebrelor lombare (L1-4), iar persoanele cu o „vechime” de peste 10 ani au prezentat o densitate osoasa net superioara pe ansamblul sistemului osos (vertebre lombare si cervicale, umeri etc.).
Bun, dar nu oricum!
Ca si în cazul cafelei, ceaiul – negru sau verde – consumat în cantitati excesive, superconcentrat, la ore nepotrivite sau de catre persoane cu anumite probleme de sanatate, poate face rau si nu bine. De exemplu, persoanele cu suferinte gastrice cronice (ulcer, gastrita, colon iritabil etc.) pot reactiona negativ la substantele iritante din ceai – e vorba îndeosebi de tanin. Cercetatorii si medicii practicieni sustin însa ca în amestec cu lapte, ceaiul îsi pierde efectul iritant, anihilat fiind de proteinele din lapte. De asemenea, insomniacii cronici, amatori de ceai în exces, în ideea de înlocuitor al cafelei, au de fapt toate sansele sa-si mareasca suferinta, nu s-o aline. Persoanele predispuse la constipatie cronica fac si ele parte dintre cei care trebuie sa fie atenti la consumul de ceai negru sau verde; acesta favorizeaza în general constipatia, motiv pentru care se recomanda în bolile diareice.
Cum prevenim deshidratarea?
Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...
Comentarii