Alaturi de legume si fructe, ciupercile au o valoare nutritiva deosebita, asemanatoare sau chiar superioara multor altor alimente de origine vegetala sau animala. Pentru majoritatea oamenilor, ciupercile au si un gust placut, sau delicios!, preparatele culinare care folosesc aceasta vegetala putându-se realiza în zeci de variante.
Alaturi de legume si fructe, ciupercile au o valoare nutritiva deosebita, asemanatoare sau chiar superioara multor altor alimente de origine vegetala sau animala. Pentru majoritatea oamenilor, ciupercile au si un gust placut, sau delicios!, preparatele culinare care folosesc aceasta vegetala putându-se realiza în zeci de variante. Interesant este faptul ca, pe lânga legume si fructe, ciupercile au fost cele dintâi surse de hrana ale omului si au reprezentat una dintre principalele surse de hrana pâna la cultivarea cerealelor.
Un rezervor de sanatate
Calitatile lor comestibile se datoreaza, în primul rând, continutului bogat si complex în elemente nutritive, capabil sa asigure în buna parte necesarul organismului uman: 3-6 grame la suta proteine, 0,2-0,4 grame la suta glucide, 3,6-5,1 grame la suta lipide, având o valoare calorica situata între 30-47 calorii la suta de grame. Contin, de asemenea, substante azotoase în cantitate mare (peste 60 la suta) si albumine peste 33 la suta. Albuminele din ciuperci se aseamana cu cele din carne, motiv pentru care ciupercile pot înlocui, din acest punct de vedere, carnea. De exemplu, 1kg de ciuperci uscate contine de doua ori mai multe albumine decât carnea de vita, de aproape trei ori mai multe decât carnea de porc sau decât ouale si de 11 ori mai multe decât laptele. De altfel, vegetarienii considera soia si ciupercile un fel de… carne vegetala. Organismul omului valorifica peste 90 la suta din albuminele ciupercilor. Dar, acest aliment este totodata si o sursa extrem de complexa de vitamine: A, B1, B2, C, D si, mai ales PP.
Ciupercile comestibile obisnuite, cultivate în crescatorii în conditii speciale, contin mai multa vitamina B12 decât alte surse obisnuite cum ar de exemplu pestele alb sau brânza. Se apreciaza ca 25 de grame de ciuperci proaspete pot asigura zilnic cantitatea de vitamine din grupa B, necesare unui adult. Ele sunt bogate si în substante minerale ca potasiu, fosfor, siliciu etc., indispensabile organismului uman.
Exista si un… top al ciupercilor
Ciupercile comestibile se diferentiaza mult între ele ca forma, marime, culoare si gust. Pâna si calitatea nutritiva a acestora este diferita de la o varietate la alta, cele mai valoroase fiind manatarcile, champignionul si zbârciogul (ciuciuletele, în unele zone ale tarii), în timp ce buretii au o valoare mai scazuta.
Prin aromele pe care le degaja, ciupercile au meritul de a stimula secretia sucurilor gastrice, care începe imediat dupa ingestia lor. Savoarea, gustul lor deosebit, precum si modul extrem de divers în care se pot prepara (de la folosirea lor crude, taiate în lamele fine, în salate pâna la tot felul de mâncaruri sofisticat pregatite) fac posibila consumarea permanenta a acestui aliment, fara sa produca senzatia de monotonie culinara. Evident, în cantitati mici, deoarece sunt foarte satioase. Calitatile nutritive, dar si cele medicale ale ciupercilor constituie teme de cercetare a mii de studii din întreaga lume si, nu întâmplator, se organizeaza chiar si congrese dedicate acestui subiect. Cu prilejul unei asemenea manifestari stiintifice, organizata si gazduita cu ani în urma la Sidney (Australia), specialistii reprezentând peste 30 de tari au ajuns la concluzia ca prin extinderea cultivarii acestei plante comestibile, s-ar putea rezolva în buna parte foametea în lume, aceasta constituind un potential enorm ca sursa alimentara, capabila sa hraneasca milioane de oameni.
O palarie si-o… farmacie
Cercetatorii au descoperit ca, pe lânga recunoscutele calitati nutritive, ciupercile au si unele „secrete” care, odata descifrate, pot ajuta la tratarea diferitelor boli. De pilda, ciuperca de balegar (Agaricus campestris) este folosita pentru virtutile sale antialergice iar Polyporus officinalis este folosita în combaterea astmului bronsic.
De asemenea, s-a descoperit ca unele varietati de ciuperci comestibile contin o substanta denumita „ertadenina” care a dat rezultate promitatoare în combaterea hipoglicemiei si a colesterolului cu valori crescute. În Japonia, pe trunchiul unui stejar specific acelei zone, creste o ciuperca numita „shii-take”, din care cercetatorii au extras o substanta denumita „lentianina” cu calitati antivirale si anticanceroase. De multa vreme, medicina traditionala japoneza foloseste o infuzie de Polyporus obliquis, ciuperca cunoscuta si sub numele de „tchaga” în combaterea unor forme de cancer. În prezent, este recunoscut faptul ca foarte multe ciuperci superioare contin substante capabile sa întârzie la cobai si soareci aparitia unor tumori canceroase sau chiar sa încetineasca evolutia acestora.
Multe alte ciuperci comestibile, cum ar fi ciuciuletele (Morchella esculenta) sau Aleuria vesiculosa, Tuber melanosporum etc. contin substante antibiotice. Având în vedere aceste lucruri, cercetarile medicale actuale si de viitor si-au propus sa identifice si, implicit, sa selectioneze varietatile de ciuperci cu un continut mare în substante care pot fi folosite cu succes în tratarea cancerului, diabetului, bolilor de piele, afectiunilor cardio-vasculare.
Alimente cu potential cangerigen
Ca este adevarat ori o impresie indusa de-a lungul timpului prin diverse...
Comentarii