Colecistita acuta este inflamatia vezicii biliare; de obicei, apare cand calculii blocheaza canalul chistic – deschiderea principala a vezicii biliare. Ocazional, fenomenul poate provoca episoade de durere (colici biliare) sau colecistita acuta. Aceasta poate fi grava din cauza riscului de complicatii. Se trateaza in spital cu odihna, perfuzii si antibiotice.
Principalul simptom al colecistitei acute este o durere brusca si ascutita in partea dreapta sus a abdomenului, durere ce se raspandeste spre umarul drept. Respiratia profunda poate accentua durerea, care este de obicei persistenta si nu dispare in cateva ore. Pot aparea si simptome suplimentare: – febra; – stare de slabiciune; – transpiratie; – lipsa poftei de mancare; – ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter); – umflarea abdomenului.
Cauzele colecistitei acute pot fi grupate in doua categorii principale. Colecistita litiazica apare cel mai frecvent si e mai putin grava. Ea reprezinta aproximativ 95% din toate cazurile. Se dezvolta atunci cand deschiderea principala a vezicii biliare e blocata de calcul biliar sau de namol biliar.
Blocarea determina acumularea bilei in vezica biliara, crescand presiunea din interiorul acesteia si provocand inflamarea ei. In aproximativ un caz din cinci, vezica biliara inflamata se infecteaza si se umple de bacterii. Colecistita alitiazica este un tip mai putin frecvent, dar de obicei mai grav, de colecistita acuta. De obicei, se dezvolta ca o complicatie a unei boli grave, a unei infectii sau a unei vatamari care afecteaza vezica biliara.
Tratamentul initial al colecistitei acute va implica, de obicei: – stoparea momentana a alimentatiei; – hranirea organismului prin perfuzii; – tratamentul medicamentos (in cazul infectiilor se administreaza si antibiotice). Acestea dureaza pana la o saptamana, timp in care este posibil sa trebuiasca sa ramaneti in spital. Dupa tratamentul initial, orice calculi care ar fi putut provoca colecistita acuta „cad” in vezica biliara si de obicei inflamatia se retrage.
Indepartarea chirurgicala a vezicii biliare (colecistectomie) poate fi recomandata la un moment dat, dupa tratamentul initial, pentru a preveni revenirea colecistitei acute si pentru a reduce riscul de a dezvolta complicatii potential grave. Desi neobisnuita, o procedura alternativa numita colecistostomie percutanata poate fi efectuata daca starea generala nu permite sa se efectueze operatia: se introduce un ac in abdomen, pentru a se scurge lichidul acumulat in vezica biliara.
In unele cazuri, poate fi necesar sa va operati imediat sau sa asteptati cateva saptamani, pana cand inflamatia s-a stins. Totusi, fara un tratament adecvat, colecistita acuta poate duce uneori la complicatii care pot pune viata in pericol.
Prevenirea colecistitei acute
Unul dintre principalele lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscurile de calculi biliari este sa adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata si sa reduceti numarul de alimente bogate in colesterol consumate. Supraponderalitatea si obezitatea cresc si riscul de a dezvolta calculi biliari.
Prin urmare, trebuie sa va controlati frecvent greutatea, avand o dieta sanatoasa si facand miscare in mod regulat. Dietele de slabire rapida cu continut scazut de calorii trebuie evitate, deoarece pot perturba chimia bilei si, de fapt, pot creste riscul de a dezvolta calculi biliari; un plan de slabire mai gradual este cel mai bun.
Alimente recomandate: ardei gras, rosii, legume cu frunze verzi, sardine si alt peste preparat la gratar sau la aburi, lactate cu continut de grasime scazut (iaurt simplu, branza de vaci), fasole, nuci, linte, carne de pui (fara piele), cereale (in special hrisca), fructe proaspete (prune, smochine, pepene, mure), ulei de masline, suc de sfecla rosie, suc de lamaie, otet, tofu (daca pacientul nu are alergie la soia), ca alternativa la carnea rosie.
De evitat: uleiul vegetal procesat industrial, ulei de arahide, produse rafinate si alimente albe (paine, paste fainoase, produse de patiserie, zahar etc.), alimente bogate in grasimi (gogosi, biscuiti, prajituri, fursecuri etc.), alimente procesate (sos de rosii), carne rosie (porc, rata, miel), oua, ciocolata si inghetata, bauturi carbogazoase, ceai negru, cafea, mancaruri fierbinti, picante, alimente care produc gaze si creeaza disconfort (varza, fasole, castraveti, banane, caise, piersici, mere), branza.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii