Originar din Asia, iaurtul este cel mai cunoscut si mai raspândit produs al laptelui. Din cele mai vechi timpuri, a fost folosit atât ca aliment, cât si ca medicament.
Originar din Asia, iaurtul este cel mai cunoscut si mai raspândit produs al laptelui. Din cele mai vechi timpuri, a fost folosit atât ca aliment, cât si ca medicament. Potrivit unui tratat de medicina araba, datând din 1255, iaurtul era folosit în tratamentul dizenteriei, al bolilor de stomac, ficat, sânge etc., precum si în vindecarea unor afectiuni ale nasului si urechilor.
Calitatile terapeutice
Cercetari relativ recente au demonstrat ca iaurtul are, pe lânga alte calitati, si o usoara activitate antibiotica. Cea mai importanta valoare a sa pentru sanatate consta însa în faptul ca regenereaza flora intestinala, în special dupa tratamente îndelungate cu antibiotice, motiv pentru care se si recomanda sa însoteasca administrarea acestora.
Dovada ca este un aliment foarte usor de digerat si, totodata, favorabil reglarii functiilor metabolice este faptul ca iaurtul se introduce în alimentatia copilului sub un an, desi acesta beneficiaza de o cantitate de suc gastric redusa, iar activitatea gastrica este abia în formare. Dar, în general, iaurtul are meritul de a regulariza functia intestinala, de a stimula secretia pancreasului si de a usura digestia alimentelor, în special a celor bogate în amidon.
Nu întâmplator, iaurtul, recunoscut pentru calitatile sale dietetice, se recomanda în majoritatea afectiunilor hepatice, cardiovasculare si gastro-intestinale, atât la adulti, cât si la copii.
Continutul de vitamine si proteine
Ca si celelalte produse ale laptelui, iaurtul are o valoare nutritiva destul de ridicata. O suta de grame de iaurt au o valoare nutritiva comparabila cu cea a unui ou de gaina, sau a 50 g ficat de vaca, de rinichi, carne slaba de vaca, de oaie, de vitel etc. Iaurtul contine proteine de clasa întâi, grasimi si glucide, usor asimilabile de catre organism. În acelasi timp, este bogat în elemente minerale – sodiu, calciu, potasiu, fosfor, iod, fluor etc. –, precum si în vitaminele B, C, D si A, atât de necesare bunei functionari a organismului. Alaturi de lapte si brânzeturi, el reprezinta una dintre cele mai bogate surse de calciu pentru om. Proteinele din iaurt, la fel ca si cele din lapte, contin toti aminoacizii esentiali, în proportii optime. Datorita acestui fapt, proteinele respective au o valoare nutritiva ridicata, ocupând alaturi de cele din ou un loc de frunte în ierarhia valorii biologice a proteinelor alimentare.
Aliment iubit de arta culinara
Mii de retete culinare, apartinând celor mai vestite retete traditionale ale popoarelor lumii, folosesc iaurtul în prepararea meniurilor. Dupa cum stim si noi, iaurtul se adauga la multe mâncaruri pentru a le face mai savuroase si mai aspectuoase si tot el sta la baza a numeroase „sosuri” pentru salatele de cruditati, a maionezelor dietetice, a foitajelor, a diferitelor produse de patiserie sau de cofetarie (placinte, creme, gelatine, înghetata etc.). Dieteticienii, medicii deopotriva, adeptii medicinii populare sustin pe dreptate ca iaurtul, datorita calitatilor sale deosebite, nu trebuie sa lipseasca din hrana zilnica a omului, constituind un izvor de sanatate absolut sigur si nu foarte costisitor în raport cu alte alimente care, în ciuda faptului ca sunt foarte tentante, nu sunt la fel de favorabile bunei functionari a organismului.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii