Intrucat unul dintre instinctele vitale ale fiintelor vii este hranirea, ar fi imperios necesar ca tot ce vine ca noutate din domenii precum preparatele chimice, combinatiile dintre produse naturale si produse sintetice, aditivii deveniti „suveranii” alimentelor din orice magazine de profil, sa fie trecute si printr-o proba decisiva a ambalajelor in care sunt ele prezentate si oferite spre consum.
Sub acest aspect, aluminiul a castigat substantial teren, fiind deseori preferat chiar in defavoarea traditionalei celuloze, din considerente ecologice corecte. Pe de alta parte, posibilele efecte asupra sanatatii consumatorilor genereaza noi divergente, dintr-o anume perspectiva destul de dificil de „digerat”.
Aluminiul este folosit in procesul de gatit al multor mancaruri, precum peste, carne, legume. Usoara, rezistenta la caldura, folia de aluminiu este un instrument convenabil in multe bucatarii. Una dintre numeroasele utilizari este pentru impachetat mancarea rece, din pacate tot mai acceptata in mod silit de cei mai numerosi lucratori din toate domeniile de activitate, de la santier la biblioteca.
Pentru ca se economiseste timp si evita operatiunile legate de vesela, detalii aproape neobservabile de catre consumatori. Cu toate acestea, cantitatea de aluminiu efectiv ingerata poate varia in functie de o serie de factori: temperatura (cu cat este mai mare, cu atat e mai mare infiltrarea); tipul de produs consumat (mai multa aciditate inseamna mai multa infiltrare); condimentele folosite la prepararea alimentelor.
Gatitul carnii rosii in folie de aluminiu creste prezenta acestuia cu 89% pana la 378% in mancare! S-a observat ca multi pacienti cu Alzheimer au niveluri ridicate de aluminiu in creier, astfel ca s-a pus problema daca exista o legatura cauzala intre utilizarea foliei de aluminiu si boala.
La modul general vorbind, desi consumam aluminiu atunci cand gatim sau ambalam alimentele, cantitatea pe care o ingeram este deocamdata prea mica pentru a fi ingrijoratoare. Avem, totusi, alternative simple de a evita utilizarea foliei de aluminiu, cum ar fi borcanele de sticla, folia alimentara, hartia rezistenta la grasime etc.
Mai important, exista si optiuni ecologice disponibile: produse precum ambalajele din cedru si bambus, foliile alimentare din ceara de albine, husele din silicon pentru alimente, foile de copt din silicon.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii