Lumea ne apartine cand suntem indragostiti. Totul e roz, parca si oamenii sunt mai frumosi si mai buni. Dar ati observat ca sunteti si mai sanatosi? Greu de crezut ca actorul numarul unu al starii noastre de sanatate e inima, ca supravietuirea depinde de puterea dragostei, a relatiilor de prietenie, dar e foarte adevarat. Cercetari efectuate timp de zeci de ani dovedesc ca dragostea e cel mai bun medic al nostru. Astfel, studiile s-au canalizat in cinci directii.
91% dintre persoanele care declarasera, in urma cu 35 de ani, ca se simtisera foarte putin iubite de catre parinti, se imbolnavisera grav (tulburari cardiace, hipertensiune, ulcere, alcoolism), fata de 45% care se declarasera foarte iubite. Iar cele care marturisisera ca n-au primit niciodata, nici cea mai mica dovada de dragoste, nici din partea mamei, nici din cea a tatalui, se imbolnavisera grav in proportie de 100%.
– Dintre cei dispusi (genetic, fiziologic) sa se imbolnaveasca de angina, cei carora sotul/sotia le arata ca sunt iubiti risca doar in proportie de 50% sa contracteze aceasta boala. Fenomenul e explicat astfel: cand din cap pana-n picioare toate centrele energetice sunt deschise de dragoste – care dizolva orice teama -, atunci energia vitala poate traversa corpul si notiunea corp-spirit poate deveni o realitate constientizata si evidenta.
– In ceea ce priveste persoanele casatorite, acestea traiesc cu 30% mai mult decat celibatarii. De exemplu, femeile care se simt singure risca de trei ori si jumatate mai mult decat celelalte sa se imbolnaveasca de cancer la san, la ovare sau la uter. Dintre supravietuitorii unei crize cardiace, cei care traiesc singuri risca de doua ori mai mult sa moara in anul urmator crizei si de trei ori, daca n-au pe nimeni caruia sa i se confeseze… Iar speranta de viata a celor care se simt sprijiniti afectiv, de doua ori mai mare decat a celor care se simt singuri.
– Speranta de viata a femeilor bolnave care au cui se confesa si-si pot face noi prieteni e de doua ori mai mare decat a celor care nu au aceasta posibilitate, ceea ce dovedeste o legatura semnificativa intre boala si viata afectiva.
– Sistemul nostru imunitar e stimulat de perceperea dragostei la alte persoane. De exemplu, prezentarea unui film despre Maica Tereza si despre actiunile sale de compasiune si solidaritate a avut ca efect asupra unui grup de studenti cresterea numarului de anticorpi din sange, ceea ce a dus la concluzia de mai sus. Cativa studenti insa au avut semne inverse, ca si cum filmul i-ar fi deprimat. Pentru a gasi cauza, cercetatorii au cerut tuturor subiectilor prezenti in sala sa comenteze o fotografie a unui cuplu pe o banca. Studentii deprimati si-au imaginat – poate si din cauza unei experiente nefericite traite in copilarie – ca persoanele respective erau pe punctul de a se certa sau de a se desparti.
S-ar putea trage concluzia ca televiziunile sunt direct responsabile de starea imunologica a spectatorilor lor si ca ar trebui sa difuzeze mai multe imagini pozitive, pentru a stimula producerea de anticorpi. Dar nu e foarte usor: imaginile pozitive i-ar putea imbolnavi pe unii telespectatori. Totusi, cum procentul acestora din urma e mult mai mic, televiziunile si cinematografele si-ar putea asuma acest risc. Am fi mai fericiti si mai sanatosi. Nu intamplator, Marin Preda concentra ideea de fata intr-o fraza antologica: „Daca dragoste nu e, nimica nu e.” Nici macar sanatate fizica!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii