Atestat din secolul al VII-lea, orasul Bruges, din nordul Belgiei, a fost construit pe malurile canalului Grand Ostende. Se pare ca soarta a contribuit din plin la dezvoltarea si bunastarea locului. In secolul al XIII-lea cresterea nivelului marii si inundarea uscatului a apropiat orasul de caile maritime. Vasele puteau ajunge aici pe un brat al marii si apoi pe un canal, iar urbea s-a transformat intr-un important centru comercial. Se vindeau vinuri si textile, schimbul de marfuri era infloritor iar activitatea bursei a crescut in mod simtitor.
In 1384 ducii de Burgundia si-au stabilit aici resedinta dupa ce au obtinut stapanirea Flandrei. Multa vreme Bruges a fost considerat bijuteria coroanei burgunde, dar dupa mai bine de un secol iesirea la mare s-a colmatat, iar rolul de centru comercial a fost preluat de Anvers. Din fericire cladirile au ramas neschimbate de atunci, lipsa banilor dovedindu-se in acest caz folositoare.
Asemenea multor orase flamande are casele frumos aliniate si multimea de salcii oglindite in apa ii dau un plus de frumusete. Totul arata ca decorul unui teatru, decor realizat cu dragoste si migala. Dominat de biserici, orasul se mandreste cu faptul ca desfasoara una dintre cele mai frumoase procesiuni catolice, „Procesiunea Sfantului Sange” slavind o picatura din sangele lui Hristos. Strazile sunt impodobite cu statui ale Fecioarei, circa 600, printre care una din Michelangelo, cumparata cu o suma considerabila si fiind singura opera a marelui artist care a parasit Italia in timpul vietii sale. Ea a sporit frumusetea elegante biserici cu turnuri gotice inchinata Maicii Domnului.
In Piata Mare (Grote Markt) se afla Capela Sfantului Sange care adaposteste pretioasa relicva – cateva picaturi din sangele lui Iisus – si impunatoarea cladire a primariei cu fatada in stil gotic. Din turnul acestuia rasuna de cateva ori pe saptamana un carillon, un ansamblu de clopote interpretand Bach, Mozart, Verdi, cantece folk si slagare.
Orasul poate fi admirat si pentru muzeele sale. In Muzeul Groeninge se afla o impresionanta colectie de tablouri flamande, iar Muzeul Memling din spitalul Sint Jan (Sf. Ion) si Muzeul Gremthuse expun sculpturi, dantele, ceramica divers decorata. Acesta din urma se afla intr-o casa gotica exceptional de bine pastrata, poate cea mai autentica din oras. Halele, datand din 1820, nu expun doar alimente, dar vestita ramane aici piata de peste. Cladirea impresioneaza si prin eleganta ei, prin coloanele suple cu capiteluri frumos decorate.
Citadela a dantelelor si narciselor galbene, orasul prezinta un farmec aparte, privit de pe apa, intr-o calatorie cu barca. Asa poti admira cel mai bine zidurile manastirii benedictine, resedinta medievala din secolul al XIII-lea. Cunoscuta sub numele Beguinage iti transmite un sentiment de liniste senina. Orasul si-a pastrat intreaga aura din Evul Mediu, multimea de cladiri in stil gotic si baroc atragand peste un milion de turisti anual.
Locuitorii ii spun „Brugge die scone” (Minunatul Bruges) si cu adevarat spatiul mic in care sunt etalate atatea frumuseti nu poate fi considerat altfel decat minunat.
IRINA STOICA
Comentarii