Specialistii în medicina pediatrica afirma ca plânsul sugarilor reprezinta o reactie naturala la un anume disconfort, la o nevoie naturala a acestora, în primul caz durerea fiind în mod firesc cel mai neplacut simptom. Dar, desigur, ea poate avea nenumarate cauze, dificil de stabilit, pentru a se putea interveni cu eficacitate în ameliorarea si eliminarea sa.
În acest sens, nu este nici un secret ca un masaj poate face minuni pentru sanatate si totodata reduce semnificativ nivelul stresului. Câteva zone de pe corp sunt conectate prin semnale receptive care corespund anumitor organe si parti ale corpului.
Bebelusii, în particular, pot avea afectiuni în fata carora adultii nu stiu cum sa se descurce. Din fericire, masând anumite parti ale corpului, bebelusul poate fi ajutat sa se linisteasca sau sa scape de dureri.
Înainte de orice altceva, trebuie tinut cont de o atentionare speciala: bebelusii sunt foarte sensibili si de aceea masajul trebuie facut cu multa grija. Totusi, aceste proceduri nu înlocuiesc medicamentele prescrise de medic, ci doar ajuta la reducerea durerii.
Mai întâi, persoana care executa masajul trebuie sa se asigure ca bebelusul se afla într-o pozitie relaxanta; este extrem de benefic daca circulatia sângelui a fost activata înainte printr-o baie calda. Iata cele mai întâlnite afectiuni care pot fi ameliorate prin masaj:
– Daca micutul sufera de dureri de dinti, poate fi ajutat masându-i vârfurile degetelor de la picioare. Atât timp cât masajul e usor, poate fi facut si în timp ce bebelusul doarme; nu va simti nimic si se va trezi fara durerea de dinti.
– Raceli si afectiuni respiratorii. Sinusurile au un punct corespondent: se maseaza mijlocul degetelor copilului; acest masaj poate ajuta si în combaterea reactiilor alergice usoare.
– Durerea în piept, alaturi de toate problemele legate de congestie, poate fi tratata aplicând usor presiune pe „pernute” – zona situata imediat sub degete si deasupra arcului piciorului; masajul se va face cu miscari circulare.
– Daca pe bebelus îl supara burtica, i se poate masa centrul talpii. Acesta este conectat cu plexul solar si cu o legatura de terminatii nervoase între stomac si plamâni.
– Constipatie si indigestie. Când bebelusul se confrunta cu probleme digestive, poate fi ajutat sa se relaxeze si sa scape de dureri prin masaj usor, pe zona aflata între mijlocul talpii si „pernute”.
– Exista si multe afectiuni ale abdomenului inferior, inclusiv legate de gaze si de balonarea intestinului. Acestea nu sunt neaparat dureroase, dar creeaza o stare de disconfort major. Masarea zonei dintre calcâi si mijlocul talpii ajuta la ameliorarea simptomelor.
– Afectiuni ale pelvisului. Unii bebelusi au tendinta de a creste foarte repede într-un timp foarte scurt, fapt ce se resimte printr-o presiune în zona soldurilor; pot aparea inclusiv probleme în postura copilului. Trebuie pur si simplu masate calcâiele, pentru a atenua o parte din presiune, procedura benefica si atunci când bebelusul are o durere abdominala.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii