Una dintre categoriile de persoane foarte vulnerabile la vectorii externi ai astmului bronsic sunt copiii, dar cauzele îi au drept responsabili, aproape în exclusivitate, pe adulti.
Trebuie stiut ca, daca un copil are astm bronsic, foarte multe elemente pot declansa un atac de astm, care este foarte periculos: de la fumatul pasiv, la polenul de plante si de muguri de copac.
Când cel mic este expus la un declansator, caile respiratorii se umfla, limitând fluxul de aer prin plamâni. Aceasta este ceea ce cauzeaza simptomele astmului, cum ar fi senzatia de apasare în piept, respiratie suieratoare, tuse si dificultati de respiratie. Având grija ca acesta sa evite factorii declansatori, poate ajuta la mentinerea astmului sub control.
Gazele si fumul
Declansatorii de astm sunt diferiti pentru fiecare persoana si, mai mult, exista factori ce nu pot fi controlati, cum ar fi poluarea sau prezenta polenului în aerul respirat. Controlul acestor agenti patogeni se poate realiza însa chiar în locuinta familiei.
Iata câteva modalitati de a mentine casa lipsita de aceasta amenintare, astfel ca micutii sa respire usor!
– Evitati sa se adune fum si vapori în casa: fumul de la sobele cu gaz sau lemn, precum si evacuarea gazelor de la masini.
– Toate dispozitivele care ard combustibil (sobe, seminee, încalzitoare cu gaz si cuptoare cu petrol si gaz), toate putând produce dioxid de azot. Aceste gaze nu pot fi vazute sau mirosite, dar pot irita nasul, ochii si gâtul si astfel pot declansa astmul.
Pentru a mentine aerul lipsit de fum:
– Asigurati-va ca toate sobele sunt ventilate corespunzator spre exterior. Pentru sobele cu gaz, asigurati-va ca utilizati un ventilator de evacuare care se aeriseste în exterior în timp ce gatiti.
– Daca aveti o soba cu lemne, utilizati-o conform instructiunilor producatorului si asigurati-va ca usile se potrivesc bine.
– Când utilizati un încalzitor pe gaz fara aerisire, deschideti o fereastra sau utilizati un ventilator de evacuare.
– Înainte de a utiliza semineul, asigurati-va ca este deschisa conducta de fum, astfel încât acesta sa poata iesi pe cos.
– Indiferent ce tip de sistem de încalzire utilizati, curatati-l si verificati-l în fiecare an.
– Pentru a reduce riscul ca gazele de esapament sa intre în casa, nu tineti masina la ralanti într-un garaj atasat de locuinta.
Produse chimice
Multe produse obisnuite de uz casnic (articole de curatenie, vopsele, pesticide, parfumuri, sapunuri) pot fi o problema pentru copiii cu astm bronsic. Orice produs cu un miros puternic elibereaza substante chimice în aer. Pentru un copil cu astm, vaporii pot provoca un atac.
Iata câteva sfaturi pentru cazul în care astmul copilului este declansat de mirosuri puternice:
– Pastrati produsele de curatare departe de locurile unde copilul poate inhala vaporii.
– Când alegeti sapunuri, sampoane si detergenti, cautati-le pe cele fara parfum.
– Asigurati-va ca micutul nu este expus la fumul de la agenti de curatare puternici. De asemenea, puteti cauta optiuni netoxice sau naturale la magazin sau puteti utiliza peroxid de hidrogen sau otet alb.
– Cititi etichetele de pe toate produsele de curatare si urmati instructiunile.
– Când utilizati orice tip de detergent de uz casnic, deschideti o fereastra, pentru a permite aerului proaspat sa intre în casa.
– Încercati sa faceti curatenie când copilul nu este acasa sau când se afla în alta camera.
– Nu folositi parfumuri sau apa de colonie.
– Daca utilizati materiale de arta (vopsele, cerneluri, argile), pastrati-le depozitate cu capacele bine închise când nu sunt utilizate. Praful de creta poate fi, de asemenea, un declansator de astm pentru unii copii.
– Nu folositi odorizante sau lumânari parfumate.
Animale de companie, gândaci si mucegai
Multi copii cu astm bronsic au alergii la animalele de companie, insecte si mucegai – declansatoare obisnuite de astm. Puteti reduce expunerea copilului alergic la acesti factori declansatori, urmând câteva sfaturi:
– Tineti animalele de companie departe de mobilier, paturi si covoare, unde se pot acumula blana sau matreata si nu le lasati sa doarma în dormitorul copilului.
– Supravegheati copilul sa se spele pe mâini si pe fata dupa ce se joaca cu animalele de companie.
– Spalati cearsafurile si alte lenjerii de pat în apa fierbinte cel putin o data pe saptamâna, pentru a limita acarienii. Puteti acoperi pernele si saltelele cu huse speciale, rezistente la praf.
– Limitati utilizarea spray-urilor cu pesticide. Tineti gândacii departe de casa, pastrând alimentele în recipiente etanse sau în frigider si acoperind ermetic gunoiul. Astupati orice fisuri prin care pot patrunde gândacii; daca folositi pesticide pulverizate, tineti copilul departe de zona timp de câteva ore dupa pulverizare.
– Preveniti mucegaiul prin repararea scurgerilor sau zonele cu exces de umiditate din casa si prin înlocuirea covoarelor mucegaite sau a placilor de tavan.
– Deschideti ferestrele sau folositi ventilatoare de evacuare când gatiti sau faceti dus, pentru a preveni formarea mucegaiului.
Fumul de tigara
Fumatul pasiv este un declansator comun al astmului. Pentru unii copii, chiar si mirosul neplacut de fum poate fi suficient pentru a provoca probleme de respiratie. Pentru a evita fumul de tigara, încercati aceste sfaturi:
– Nu permiteti fumatul în casa sau în masina.
– Asigurati-va ca alti îngrijitori nu fumeaza în preajma copilului dumneavoastra.
– Daca trebuie sa fumati, faceti-o afara, departe de ferestre sau usi si spalati-va pe mâini dupa ce ati fumat. Purtati un sal sau o patura afara, pentru a reduce cantitatea de reziduuri de fum de pe haine. Schimbarea hainelor si spalarea mâinilor si a parului este ideala la intrarea înauntru, daca astmul copilului este declansat de fumatul pasiv.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii