Jurnalist si politician de succes, Barbu Catargiu a ocupat functia de prim-ministru al României pâna pe data de 20 iunie 1862, când a fost asasinat. Acest politician conservator a fost, de fapt, primul prim-ministru al statului român, patriot desavârsit, demn urmas al unei vechi familii boieresti, al carui motto dupa care se calauzea era „Totul pentru tara, nimic pentru noi”.
A fost un exigent barbat de stat, care a servit drept model pentru tinerii sai adversari liberali din acea perioada, Mihail Kogalniceanu si Ion C. Bratianu. Datorita calitatilor sale, a fost numit initial Ministru al Finantelor de catre Alexandru Ioan Cuza.
A faptuit o serie de reforme revolutionare, astfel încât istoricii îl considera si astazi drept cel mai european om politic al epocii sale. A interzis totusi adunarile publice, inclusiv adunarea de comemorare a Revolutiei de la 1848, fapt care i-a adus animozitati.
Convingerile sale puternice i-a facut pe adversarii sai din ambele tabere politice sa se uneasca în „Monstruoasa Coalitie” care apoi l-a mazilit pe Cuza. Radicalii liberali si ultraconservatori au decis se pare, asasinarea premierului Barbu Catargiu.
Ultimul sau mesaj politic a fost: „Pacea, domnilor, pacea si odihna sunt scaparea tarii, si voi prefera moartea mai înainte de a calca sau a lasa sa se calce vreuna din institutiile tarii”.
Pe data de 20 iunie 1862, pe când parasea cladirea Parlamentului din Bucuresti si se afla în trasura alaturi de Prefectul Capitalei, Principele Nicolae Bibescu, Barbu Catargiu a fost asasinat prin împuscare.
Desi nu a putut fi dovedit vinovat niciodata, asasinul sau prezumtiv se pare ca a fost un personaj interlop dubios, pe nume Gheorghe Bogati. Se spune ca, spre finalul vietii, emigrat în zona Ardealului, Bogati s-ar fi recomandat cu mândrie drept „asasinul lui Catargiu”.
Cel mai scandalos scenariu legat de asasinarea lui Catargiu speculeaza implicarea lui Alexandru Ioan Cuza în presupusul complot care a vizat uciderea premierului. Ancheta s-a închis dupa asasinat, dosarul fiind clasat cu autor necunoscut, iar ucigasul nu a fost prins niciodata.
GABRIEL TUDOR
Comentarii